Thursday, 23 April 2009

Trip to Fujairah

Jumaat mggu lepas kami sekeluarga gi jalan2 ke alFujairah dgn menaiki keta encik Syamsulfaiz. Tapi beliau xikut serta dlm misi ini krn demam. Fujairah ialah satu drpd 7 emirates yg membentuk United Arab Emirates [UAE] iaitu Abu Dhabi, Ajman, Dubai, Ras al-Khaimah, Sharjah Dan Umm al-Quwain. Fujairah terletak di pesisir timur negara di perintah oleh seorang emir [prince] iaitu Sheikh Hamad bin Muhammed al-Sharqi. Merupakan satu2nya emirate yg almost totally mountanious..kagum melihat ciptaan Allah SWT di sepanjang perjalanan kami. Namun, ada juga padang pasir cuma xdelah seperti di Dubai & Abu Dhabi..Subhanallah..

Lihatlah beberapa foto yg sempat dirakam dlm kereta, agak blur imejnye. Apapun, jom layan!





Cuba tgk bukit2nye, takde sebtg pokok pun yg tumbuh..
Agak2 ada x org yg nak buat mountain climbing kat sini..



Along dh bgtau kami dlm perjalanan ke sana nnti kami akan jumpa Souk al-Jumuat [pasar Jumaat]. Tu diaa..psr ni mengingatkan kami pd Nilai 3. Kih3..hampir sama tp xserupa. Cam Rantau Panjang pun iye. Kami singgah sekejap..shopping buah2an je, mawzun, 'inabun wa manju. Guess what are they?





Jalan di Fujairah..haa, kami dah sampai pun. Alhamdulillah..bandar dia not bad la. Membangun..psl pelancong suka dtg sini..ada pantai. Lama juga kami melilau2 mencari port yg sesuai utk bermalam. Mula2 ke Hilton..kui3 satu malam = hampir AED 1000. Mahal siot! Takkanlah nak membazir uang begitu aja. Akhirnya poket kami terpaut di sini..

Fujairah Beach Motel atau dlm bahasa Arabnye;


Selesai je check in, kami solat dan keluar semula. Oleh krn hr dah lewat ptg, kami x pegi jauh pun, sekadar lepak2 di swimming pool saja. Ameen & Iffah pun kepanasan & tak sbr2 nak terjun dlm kolam tuh.

Sy & Izzah di depan pokok tamar.
Gmbr gelap sbb dah senjakalaaa.

Setengah jam sebelum kolam ni ditutup kami pun sampai..he3. Nasib baik penjaga kolam aka life guard tu baik hati. Diberinya budak 2 org tu pelampung & bola. Apa lagi, tak ingat nak balik biliklaa. Sy & bb pulak tergaru2 kena gigit nyamuk [kat sinilah sy jejak kasih ngan nyamuk setelah setahun 3 bln xjumpe].


Inilah rupe dalam bilik kami. Kelihatan bb Izzah sedang melepakkan diri dek kepenatan menunggu abg & kakaknye mandi ptg td. Yg 3 org lg tgh bersiram sbb jap lagi kami nak keluar dinner.

Kami dinner di sini mlm tu.
..Gefsi Restaurant..
Cantik kan dlm restoren nih. Mula2 masuk tu bau wangi sgt..manis ala2 stroberi. rupe2nye itu bau sisha [ntah betul ke ejaannye]. Mcm btg paip utk isap paip/rokok. Patutla waitress tu cdgkan kami dok kat luar sbb ada bb & kanak2..hoh?? biar betul minah Filipino nih..nak srh kami dok berpanas2 peluh2 kat luar tuh. Sedangkan dlm tu ada air-cond.


Inilah yg kami makan malam tu. He3..sedaaap belaka..
Mutton Beryani..Mix Grill..Mango Juice..Watermelon Juice..Sweet Melon Juice..Garlic Bread..
Harganya..AED $$$$$ Biarlah rahsia..





Tak cukup lg mkn kat situ, kami tapaw sebungkus chicken beryani..bkn ape, senang nak sarap pagi esok kan? Senyum je sy sbb poyot dah kenyang. Alhamdulillah..semuanya habis.

Pastu, kami teruskan perjalanan ke sini pula.
Marine Shopping Exhibition atau dlm bahasa Arabnye..sile baca sendiri.
Tapi, kt dlm tu tak nampak lak apa nye brg2 marine tu..isk3. Kompius sekejap.
Kami hanya beli cashew & ground nuts saja utk kudap2. Si anak2 pula merengek2 nak menan, menan sikit punye lompek..made in china laa..cam kat psr mlm di Msia nun..tp hrga kemain mahal..hoh!

Last sekali bawa diorg main kat sini. Ada padang di tepi ekspo td..pdg ni menghala ke laut. Oleh krn kami gi waktu mlm, xnmpkla laut tu. Ramai juga org lepak2 picnic kat situ..India ada..Filipino adaa..emirati tak ramai, tp ada jgkla..Melayu cuma kami ber5 jer. Tak suka sgt suasana kat situ. Pegi pun sbb bdk2 tu nak main slide..

Dah puas main, sy ajak balik bilik sbb dah ngantuk & penat..[eh2, sapa yg lg penat ye? dreber keta ke co-dreber? ngeh3].

Sambungan trip ni ada lg..

2 comments:

iu @ wid said...

jelesnyeee... nk mamamm.. nak mamam...

mama hot la.. :D

hnyhar said...

hah..ngangalaa..nak suap nih..

am i hot???hmmm..