Monday, 20 April 2009

Seharian di Sini

2 minggu di Dubai merupakan satu pengalaman baru buat saya.
Hmm..kalaulah abg ditawarkan utk bekerja di sini, sy mungkin suruh dia pikir 2,3 kali. Kenapa? Gaji memanglah lumayan cuma jiwa xberapa serasi dgn gaya hidup di sini.

Haii..baru berapa hari sy kat sini tapi rasa mcm dah berminggu2. Walaupun di tempat baru, sy masih melakukan tugasan lama iaitu;

Bersilat di dapur..
Haa..di sinunlah gelanggangnye. Di awal2 dulu, sy agak kekok utk membuat kerja dapur. Iyelah, bkn senang nak biasakan diri dgn dapur org lain kan.
Biasanya sy akan bersilat pd waktu pagi & petang.
Pagi, sy akan sediakan sarapan sebelum abg & tuan rumah keluar bekerja.
Petang pula, sy masak utk makan malam. Kami tunggu abg & tuan rumah pulang kira2 jam 8 mlm, baru kami makan bersama2.
Tengahari tu, saya & anak2 akan makan apa yg ada saja..sbb tu kdg2 tuu, Ameen & Iffah cam lapar semacam je masa makan dengan ayah. Heheh..taaak, saya tak zalim..saya dah kasi diorang berdua makanlah. Cuma, bila dok kat rumah orang ni, selera mereka luar biasa pulak. Hoh.

Melayan karenah kanak2..
Dr bangun pagi sampailah saat nak pejamkan mata, ada saja permintaan2 kanak2 ribena nih. Tak sempat sy nak ngadap derama2 kesukaan sy. Blog pun xleh nak update sokmo.

Ameen,
Sepatutnya setiap hr bekerja [weekdays], sy dijadualkan buat homeschooling utk dia. Maklumlah dia dah tak ke sekolah lg. [Hari ni, sekolah kat UK dah kembali dibuka]. Syllabus Jolly phonics yg sy dapati drpd Mrs Tait [sebut betul2 eh..], guru kelas Ameen mesti dihabiskan sebelum kami kembali ke UK nanti.

Iffah,
Hmm..cik kak yg sorang ni kuatlah merengek. Mungkin nak bermanja2 dgn ayah agaknya, balas dendam selama ni ayah asyik xde je. Pernah mereka berdua merungut kpd sy.."ibu, knp ayah lambat je balik..Ameen dah penat tunggu, ayah xde je kat rumah. Kat UK pun sama. Ameen tak sukaa".

Hmm..apo nok buek..dah nasib kamu la..ayah dah kene keje..kuar pagi balik malam.Takpelah, bukan ke skrg ni dah dapat jumpe ayah. Dpt tido dgn ayah, mkn dgn ayah. Cuma itulaah..bdk2 ni kdg tu meragam dpn ayahnye yg kepenatan br blk kerja semata2 nakkan attention..hihii..tak psl2 kena mrh..kan yah?? Isk3..tak patut2..

Lg satu, skrg ni diorg berdua dah ada perangai baru kesan drpd 'kena tinggal ngan ayah' iaitu, pantang je lalu kat kedai mesti mintak toys..waduh2, mahu sengkek poket ayah..yg geram tu, mainnye sekejap je pastu dah sepah sana sini. Sy lah yg tonggeng2 kutip mainan2 tu..kang messy pulak rumah ni.

psst..kdg tu ibu rasa cam bibik je, iyelah, asyik kena srh buat itula inila..hoh, sy terpikir, adakah sy mcm tu masa kocik2 dulu ye? hmmm..ayah kot..he3.


Izzah,
Nak masak pun kena dukung..nnti nangis kuat. Bila naik je atas dukung, terus diam cam kena kunci mulutnya. Pandai..pandai. Tghri je sy kena masak bubur nasi utk Izzah. Semalam suka je dia mkn bubo cmpur keret. Hr ni dah xmau. Mkn bubo nasi je. Lps mkn mesti tido lama..kenyang.

Si kecil ni pantang diletak kat bawah, mesti meniarap.
Tido pun kena betul2kan je psl tibe2 je jadik meniarap. Dah kene sendal2 ngan bantal. Sy pun dh takut nak letak dia kat tepi..mesti letak tgh2, tkt terjatuh dr katil.

psst..xdptla ayah ibu nak berdua2an nampaknya..

Kat rmh ni ada 1 je bilik. Jadi, kamilah yg dpt keistimewaan utk dok dlm blk sedangkan tuan rmh terpaksa tido atas tilam bujangnye di ruang tamu. Kesian tuan rumah. Tak lama dah kami di sini..tinggal beberapa hari je lagi. Lepas ni tuan rumah bleh tido guling2 atas katil tu.

psst..kombinasi kaler dlm rumah ni semuanya itam putih. Lihat bedsheet tmpt Izzah baring tu, kaller itam, then katilnye putih. Ini kaler lawyer nih..br sy ingat, tuan rumah ni seorg peguam. Ho, patutlaa..

BerASUS..
Ini teman sy di kala Izzah melelapkan mata.
Jarang juga saya dapat berblogging di sini. Jika di UK dulu, masa sy update blog ialah waktu mlm time diorg semua dh tido. Skrg dah tak sempat. Sempat bloghopping je. Kdg tu xsempat bg salam pun.

psst..lepas ni ssh dah la sy nak update blog sbb di sinun, xde tenet. Nampak gayanya bersawanglaah baytulkifli lama tak bersapu. Rindu pula sy pd rumah di Clarence Street..apa khabarlah agaknye rumah tu ye.

7 comments:

iu @ wid said...

cantiknye rumah tu ye..

rindu pulak kat ustazah ni.. takpelah..jauh di mata dekat dihati.. tak lama lagi dptlah kite jupe di mesia nt... hehehe.. ;p

kejap je ye nk habis da 2 mgu.. pasni duk kat M.. leh balas dendam takyah masak.. bli jek..kuikuikui..

knp x suke duk kat dubai kak.. panas eh?

kalu duk umh sdiri ok kot.. tp sbb duk rumah org..mcm kekok lak kan..hehe..

Fauzi, Adlina and Nashwa said...

Salam Kak nani,

Baru 2 minggu dah rindu rumah clarence st? ihik ihik... pengalaman kami pun camtu juga..
Rindu la nak baca blog kak nani nanti..akak subcribe ler mobile internet kat Mesia tu... Tapi kalau dah sampai mesia biasanya lagi sibuk..nak jumpa sedara-mara & etc... Selamat pulang ke tanahair....

izuan murat said...

Alahai kesiannya ank2 yg dambakn attention dan kewujudan ayah derg tu. ibu pon kesian jgk. hihi..sibuk ye knani, xpela..enjoy ur last days in dubai..apa2 pon ttp pengalaman yg bmakna kn? dulu izu pnh gak nk apply keje kt sana tuh, ada dpt offerla..tp cik abe xbg..dia kata panas..hehehe...;)

ummi n hubby said...

salam... ape khabar orang dubai...

cantik rumah tuan lawyer tu.. izzah semakin sihat je.. merah kat pipi dia dah hilang ek..

semoga berbahagia sentiasa...

hnyhar said...

[iu]
memang cantik.perabotnye pun leh thn.

wakakakaa..rinduu ke?mcm kekasihla pulok.eh, awak kata tak lama lagi dpt jmpe di msia?apaa..awk pun nak blk msia ke?ke nak blk for good?

aah..sekejap saja masa berlalu.bagus juge.kalo hubby xkeje, seronokle, mesti dpt g jenjalan.ni sbb dia xde kt umah..boring giler la..bdk2 ni boring..tahap cipan.

panas tu, pnsla tp pns lg msia..xsuka sgt sbb cost of living tggi sgt..mgkn suka dok sini jika hubby berkerjaya di sini & dpt gaji AED..kui3.

mmg i xnak masak kalo blh..kikiki..tp biasanya kalo blk kg, kite yg jd tkg msk, tu yg xsyok tu.

tang ayat terakhir awk tu,yess..u r right iu..definitely yes!tp tuan loyer tu baik hati, xtau kami cmne nk bls budi baiknye kasi kami stay situ [hubby I lg la..3 bln]

[ina]
waalaikumussalam
hahaa..rinduulah juge, kat rumah sndiri mestilah rindu wpun umah sewa.bila msk je rmh sndiri terasa tenang je..

ttg tenet tu, sbnrnye sblm ni mmg ada.cuma hr tu kabel landline kat kg kene curi..so, tenet pun xdela.nak call abah pun kena pakai handset je.tgkla camne nnti..

Terima kasih..dgr2 kat msia ni panas sgt, 33 C.huuu..

[izu]
owh, prnh dpt offer keje sini ke?diorg berdua ni dh jd manje tahap pelik plk dgn ayah. kdg tu rasa geram sbb ngade2 sgt.ngan akak diorg xde can nak ngade2..

[ummi n hubby]
waalaikumussalam
cantik rmhnye..naik takut lak sy..tu psl nak sgt masa cpt berlalu..tp dlm masa yg sama nak jln puas2 dulu kat sini.

izzah dh ok sikit pp tp kdg tu ada blk..on off je.dia dh terer golek2..meniarap pastu terlentang berulang2 kali..so, bahaya kalo tggl sendirian atas katil.silap2 blh jatuh..

iu @ wid said...

hehehehe..

manje tahap pelik..? payoh dengo tu.. takpe kak..time ni le akak leh rehat..pass kat ayah plak..hehe

blik mesia lama lagi sy ni.. hujung tahun ni kot..tak pun tahun depan..hehe

releks kak.. enjoy!! he he he

hnyhar said...

iu,
yg sebona nye, i ni rindu nk joli2 ngan cik abe.dh lama xlepak2 ngan dia.dah la kene penin2 lyn budak2 ni.kuang3..

lgpun anak2 i ni notti, i tktla brg2 umah tuan rmh tu jd pape nnti..ssh ati i nih.tu yg xsbr2 nk blk tuh