Thursday, 2 April 2009

Easter Egg Competition

Kelmarin sy & anak2 bertungkus lumus menyiapkan telur ni untuk menyertai pertandingan Easter Egg di sekolah mereka. Tahun lepas Ameen ada join pertandingan tu & luckily dia dapat 3rd prize..Tahun ni tiada rezeki nak dapat bunny soft toy & BIG easter egg choc. Saingan terlalu ramai..dulu dapat sbb masa tu masih di nursery.




Mulanya tu, nak bawak yg ini..pastu bila lihat telur Iffah lain sikit..dah dia nak yg macam Iffah pulak.takmau plk dibawak yg ini..penat ibu perah idea nak jadikan macam itu..

Deco: Pakai jari telunjuk Ameen, celup dlm pewarna merah & cop kat telur tu. Jadikan corak. Pastu amik gam [tepung+air] tepek kat telur, dan golek2 dlm kelapa kering ibu. Habis stok kelapa kering I.

Inilah rupe telurnya yg baru. Lukis gambar apa2 dgn krayon putih atas telur. Pastu rendam beberapa minit dlm air berwarna yg dicampur sedikit cuka. nanti akan timbullah kesan lukisan crayon tu atas kulit telur.


Izzah tersangatlah geraaam kat telur abg & kakaknya ni. Tangannya asyik nak menggapai je.
Lihat tu..dia jeling je kat telur tu..nasib baik ibu cepat amik..kalo tidak, melaungla Ameen tgk telur dia pecah.


Semasa prize giving ceremony tu, sy pegi dgn Izzah. Mula2 ke sekolah Ameen pkl 2:00 pm. Pastu sekolah Iffah, pkl 2:30 pm. Haa..yg ini penyertaan kanak2 Reception Class. Reception tak silaap sy ada 4 kelas. Hoh, byk saingannya..nampak tak telur Ameen tu..
Hmm..macam2 rupe ada..kreatif.

Masa ni dah balik rumah.
Masing2 dok pegang coklat telur yg cekgu bagi.
Siaaan anak2 ibu..tahun ni xdapat makan coklat telur banyak2 mcm thn lps..
Dulu, asal ayah balik keje je, mesti ayah bawak balik coklat2 telur tu.
Kat bandar dijual dgn harga yg murah2.
Tahun ni diorang hanya dapat makan yg kecik tu je.

10 comments:

fa10 said...

wah ada competition yer...kreatif jugak mamanya. kat edinburgh x der reception class..terus masuk p1. ramai ke murid kat sana...smpi 4 kelas? nursery awla 2 kelas jer, 1 sesi pg 1 sesi ptg

iu @ wid said...

ni pertandingn utk anak3 ke atau mak anak3... hihihii..:D.. aisey knp x menang.. sy masuk mesti terus menang..hahaha..

gurau he jgn mare..sy tau akak x mara nye kak nani baeeekkk!! hee ..tp kan cara akak wat egg tu memng kreatif laah.. siap masuk cuka lagi..huh..dasatt..

suke la tengok izzah ngan telur tu sambil masuk tgn lam mulut..geram betul npknyer dier ngn telurrr tuu...dpt mmg sure penyek telur tuuu..hohoho

ameen ngan iffah bp umurnye kak..? hehe..bru nk tanye ..de ke patut..kwang3.. :P

hnyhar said...

[fa10]
aah..baru je dibuat compettition ni..thn lps rasanya start.thn lps xde kena byr pape.thn ni dikenakan byrn 50 pence. hahah..jenuh pk cmne nak deco telur tu.dah la stok telur secoet je..bygkaan kalo byk yg xjadik..i.e., kena mkn ke, pecah ke, comot ke..hr tu 4 bijik telur jgkla yg terkorban..he3

owh..kat sana xde reception eh.ingatkan semua sklh di UK mmg style ada reception..

kat sini, umur 3 thn je dah masuk nursery.ada 2 kls jgk, pg & ptg.3 jam je [1 kls = 25 org].jika anak tu lahir bln jan - ogos & cukup 4 thn masa tu,dah blh apply masuk reception.apply to county hall.umur 4 & 5 thn akan stay 2 thn dlm reception.pastu thn berikutnya akan masuk year 1 & year 2. pastu barulah dia akan gi junior school..

[iu]
kekekee..eh, kalo maknye nak masuk bertanding pon buleh jgk, tp kena bayola 50 pence.seingat akakla,thn lps maybe Ameen mng sbb dia wat sendiri bnde tu.mmg kelakarla rupenye. thn ni yg dia wat sendiri cuma lukis sekuntum bunga je..selebihnya dia jerit2 srh ibu lukis plk.[chewwah, alasan maknye].iu lainlaa, kreatif gitu kan..kalo masuk, musti menanglah.kui3.

zaman moden beb, so apa lg bila idea xde, I google la.omputih yg deco wat cam tu.

heheh..mmg dia kelakar orgnye. bgn tido diam je..pastu bila kite tegur je dia yg dah bgn tu, tetiba lak merengek.nyesal tegur.mmg dia sgt geram kat telur tu.bulat matanya memandang,kegeraman.owh,sudah tentu hancuss telur tu dibuatnya kalo dpt kat tgnnya.

ameen bln 5 ni cukuplah 5 thn [uiit,dah bsr anakku = maknye dah tuaaa ;P]. Iffah lak bln 11 hr tu br umur 3 thn.ayah & ibunye lak sebaya..kekekeee..

Fauzi, Adlina & Nashwa said...

tengok gambar nampak cam telur tu besarrrr ajer... telur ayam rupanya..tipah tertipu..

hnyhar said...

ina,
kih3..telur ayam daaa..abis telur ayam omak..telur tu kena hard-boiled dulu baru leh deco.

izuan murat said...

Wah kreatif sguh mama ameen n iffah ni..cantik telur2 tu..syg xmng plak yer thn ni..xpe yg ptg ada usaha n have fun! adik izzah tu pon geram aje tgk telur tu yer..mst dia igt toy ke apa..hehehh..nway, mmg rmi yg menyertai eh..perghh mmg kreatif la kn!

hnyhar said...

izu,
takpe,kemenangan tu xpntg mana.yg utama, penyertaan anak2 kita dlm aktiviti yg dianjurkan oleh sklh.then,anak2 kita ada experience sertai competition di negara org.

bb izzah tu mmg gerraam sgt nak pgg telur2 tu.bulat matanye tgk telur.lawak2.masa nak bwk telur tu ke sklh, akak yg pegangkan..tgn dia asyik nak mencuit telur tu je.huu..kena betul2 hati2 masa bawak tu.jika tidak,nangisla abgnye.

iu @ wid said...

owh... rupenya hampir2 sebaya sume anak2 kiter ye... hehehe..

anak sulung sy pun da 5 tahun feb lepas.. yg kedua 3 tahun jan lepas..& yg kecik tu 4 bulan lebey...

x sangke ye..hee

hnyhar said...

iu,
owh ye ke..kih3.awak kawin tahun bila?kite, 06-09-03. Ameen tu lahir pramatang..34 wks.

hubby iu bljr bidang apa kat sana?iu kat msia kejec kat mana?

hoh, byk soklan..jwb jgn xjwb

iu @ wid said...

hohoho.. tak pasan la de solan... takmolah jawab solan kak nani..heee...

sy kawin tahun 2002.. 2004 dpt anak sulong.. 2006 anak ke 2nd & anak ke tiga 2008.. agankye anak ke 4 tahun 2010.. dua tahun skali..hikhikhik :P

kat mesia duk kat JB.. abe keje situ.. dollu2 pernah kije RA kat ppips utm skudai.. pas nk bsalin anak kedua terus bhenti.. pehtu lepak2 jap.. pehtu fly ke sini...:)

gitu la adenye..hihihi