Tuesday, 21 April 2009

Burjuman

Sy dah ke Burjuman Shopping Mall..
Sy tak shopping apa2, memang xde niat di hati pun nak 'cuci poket' kat sini sbb memang dah tahu, harganya menjerut leher punye. Lainlah kalo sy ni bini Tan Sri ka..[jgn marah ye abg, main2 jer, kih3].

Sbnrnye kami pegi waktu malam, itupun Along yg hantarkan sambil2 dia kluar gi driving school [aik? abis tu, dah bwk keta? dia amek lesen UAE daa..& dah lulus pun hr tu]. Siang xleh pegi sbb abg keje & nak elak cuaca panas terik. Ingatkan sejuuk ler dlm shopping mall tu, sekali rasa panas lak. Sy rasa sy dan anak2 mmg kepanasan..kecuali abg je yg claim sejuk nyaman. Mgkn sbb abg dah jadi warga Dubai, so xrasa kehangatan dlm Burjuman tu.

Udah ler panas..harga barang2 pun panass..Ameen & Iffah dah 'hungry', jadi, kami tak melilau mana dlm tu, sekejap je..xbyk pun snap gambar. Sy pulak tetiba jd tension, sebelum jiwa kacau, sy terus ajak abg keluar dr situ dan pegi ke tempat yg boleh bernafas sket. Fuuuh..legaa. Panas siot dlm tu. Apekenamenye shopping mall panas. [chewwah..maklumlah dah biasa sejuuk kat uk nun, nntila, blk ke Msia besok..33 C maa..].

Gambar ehsan:
Google

[ i kan ke pegi waktu malam..xkanla sampai Burjuman hr dah siang..kih3]

Dalam Burjuman..
Besar2 shopping mall kat sini, Burjuman ni di antara shopping mall yg tertua di Dubai. Lokasinya pula di Bur Dubai, tgh2 bandar Dubai kot [xpasti]. Tapi, masa kitorg pegi tu, punyelah crowded kat luar mall tu, sbb ada construction utk bina underground Dubai Metro station. Memang betul kata sahabat Malaysia-Durham [Dr. Adlina & 4z], duduk kat Dubai ni terasa cam duk kat India atau Filipina je. Mana taknye ramai betul warga2 tu kat sini. Diorg bekerja dan survive di sini sbb diorg ni bleh bertutur bhsa omputih..


Lihat muka sy, masam mengalahkan cuka kan..wakakakaa..
Tak byk pun kenangan dlm Burjuman ni.
Itulah, nasib baik kau panas Burjuman, kalo x lagi lamala sy kat situ.

Masa ni dah manis sket psl abg dah bg green light nak keluar dr situ.
Sy tak pernah dgr lak ada kedai brand BALDININI sblm ni..hmm, kesian, sy ni bknnye seorg pengikut arus fesyen..apa yg selesa & cantik, sy sambarla..tp, kalo latest fashion ke apa..mmg sy xtahu. Sy ni simple BUT nice orgnye. Pheww2..[sekeh kang!]

Keluar dr Burjuman, kami jln kaki [leh thn jgkla] ke K Meksi. Haa..nape x boikot huh? Owh, sy nak pekena ni sekali je. Dah lama x mkn woo sejak mai UK. Dua snack plate tu hrganya AED 40. kalo di Msia dah dpt 4 snack plate. Nmpk gayanye, gelas2 & kotak nye pun kene mkn sama gak nih.

Izzah dgn ayah. Masa ni dia tak dok diam pun sbb terliur nak mkn apa yg kita ngap2 ni. Waduh2..

Ina,
Kami tak melangkah kaki ke sini lg. Tgkla jika ada masanya, kami dtgla nnti. Salam Ina akan kami smpaikan kpd tokey restoren tu. Rasa2 dpt mkn free pape x? Amik gmbr ni pun masa kami jln kaki nak tunggu Along amek, blk rumah. Dgr2 teh tarik kat sini kaw2. bolehla pekena nnti. Slurrrp..

Kelihatan anak2ku yg notti sdg jakun melihat dinding air-conditioned bus stop. haa..jgn terkezut, bus stop dia ada penghawa dingin. Jika di tempat kita mcm ni, dah lama org2 yg homeless tu tido nyaman dlm tuh. Pantang ada kusi, mesti ada org tido..

Kami kat situ bkn nak naik bas..tp nak tunggu Along [tuan rumah] dtg amek sebaik saja beliau abis sekolah. Syok tunggu dlm tu sbb sejuuuuuk..

8 comments:

fa10 said...

cute la izzah .. mcm mak dia. Muka mak dia tu mcm pak lah gitu..hikhik. Awla dulu balik mesia mandi paling kurang 5 kali sehari. naik bil air tok ayoh..kehkeh

Fauzi, Adlina and Nashwa said...

Salam kak nani,

Macam tu lah perasaan Ina dok sana dulu.. 4z keluar pagi balik malam. tapi tahan sebulan tu dok sana...

Tokey Spore Deli dah balik Spore daa...bercuti kot.

hnyhar said...

[fa10]
what??**##muka I cam pak lah? uishh..xmaulah cam dia..huh!

[ina]
waalaikumussalam
tahan ina dok sebulan.bravo2!

cam tahu2 je tokey tu kami nak mkn free..dah balik kg dah dia..

izuan murat said...

huiyo canggih nya bus stop kt sana, siap aircond tuhh..jatus std burjuman mall yg pns tu ye knani..punyela gempak mall tp panas!! huh. izu pon xthn pns..bley suffocate!:D

Kesian izzah, tln air liur je tgk yg len mkn kepci tu. get ready tau, msia mmg tgh pns.:)

hnyhar said...

izu,
tulaa adik dh siap warning, msia tgh pns skrg ni, 33 C eh? huu..pns tuuh.cmne lah panas di pdg mahsyar kelak

iu @ wid said...

huwa... beshnye kak.. jejalan.. awat masam mengalahkan cuke tu ..kuikuikui.. ;p

tak acilah.. akak makan kepci.. kate nk boikott... sy ni da lama menahan seksaaannn x makan kepci.. boikot2...sib baik kat sini takde benda alah tu..hohoho... tp nt mcm nak jupe.. sure x tahan nk makan.... da nk bertahun2 x makan..huhuh...

erm.. beshnye kak dpt duk bus stop berecon.. sy dpt bygkan kesedapan duk dlm tuu..

harga makanan tu... huissshhhh mahal gilesss.. mmg nk kena makan skali cawan ngan kotak kepci tu.. baru baloiii. kwang3.. :P

iu @ wid said...

kak.. muka kak mcm pak lah ke..??? bru perasannn.. muahahahaha...

mr clean tuuuu... hehehe..

sayangi pm kite sume.. !!! eh.. bekas pm.. hihihi

hnyhar said...

iu,
boikot lps ni lah kepci tu. nak lps gian jap.tp still xsama kepci dubai n msia punye.kat cni xde mashed potato..xbest.

pns siot dlm burjuman tuh.hlg selera nak window shopping.

mana ada samanye..hoh??xnakla i cam paklah..nnti mrh jean kat umah nun..tatuuut..nnti dia gosok lampu ajaib nak kuarkn kwn2 dia..keh3.