Wednesday, 22 April 2009

Dubai Mall & the Gold Souk

Sempena birthday Along [our host] hr tu, kami sekeluarga tlh dibawa melilau di Dubai Mall. Aiseh, apesal la lewat bgtau mokcik yg birthday man tu nak belanje makan malam tu. Jika tidak, xdela mokcik penat2 masak daging paprik & kangkung goreng belacan.

Dubai Mall ni tak jauh mana dr rumah..setengah jam perjalanan je. Bkn saja shopping mall terbesar di Dubai malah di dunia juga. Huh! Plg menarik, lokasinya berdekatan dgn Burj Dubai yg masih dlm pembinaan. Kata hr tu nak wat 1 km tingginye tp, xjadik pulak ye? Dah peginye waktu mlm, jd xdptla nak snap Burj Dubai tu. Len kali mokcik tepek kat sini.




Amik gmbr pun jadikler..he3.
Ayah dah ada jam tgn mcm ni 1.
Kami xtau pun ada jam tgn cap PANERAI, angah yg bgtau kami, tu pun sbb angah pengumpul jam2 mahal..[dia pokcik kayo]. Mahal weh..kat Malaysia rasa2nya ada 2 org je yg pakai jam ni iaitu KJ, menantu Pok Loh & sapa ntah srg lg, xingat plk..hrganya ribu2an..

Singgah Dubai Aquarium jap, jamu mata tgk ikan yg pelbagai jenis & rupa.
Sharks pun ada..plg menarik ikan kerapu yg besar gedabak & sting rays sekelamin..terbang sama jer, agaknye baru kawin & tgh bulan madu kot.

Text ColourBudak2 ni terlebih manje lak ngan Along. Sian Along terpaksa rela melayan karenah diorg yg ngade2 tu. Sebenarnya, gmbr lg 1 ada background shark tgh lalu tp mata Along terpejam lak. Hahaa..yg ni tak nmpk ikan yu ler.

Sy xbrp suka cuci mata kat sini sbb takut tgk ikan2 lalu lalang dlm tu.
Ada lebih krg 33,000 ekor haiwan marine dlm aquarium ni yg diurus sepenuhnya oleh Oceanis Australia Group. Tak tahu lak sy brp dirham byrn masuk. Sapa nk msk diving kat dlm aquarium tu pun boleh, kna byr mhl kot.

Mlm tu terkocoh2 siap nak outing jd, mokcik terlupa bwk bb sling. Kesannye, ayah kene dukung bb. Sian..oloh sikit je,mana lg berat, ayah ke bb?

Ini pula kedai emas, intan & berlian..the Gold Souk [suq al-zahab].
Tak tgk pun brp harganya, sj je ni jln2 cuci mata, syg duit nak cuci poket kat sini. Lgpun, emas yg ada tu pun xterpakai [xbyk pun..] sbb ada bb, nnti terkena kulit bb lak.






Apalah yg ditengok tu..
Owh..bumbung yg bertukar warna..apa lg excited la bdk2 tu nengok. Jenuh Along melayan.


Cucuk jgn x cucuk..
Duit kepuk2 tu kena keluar2kan..tul x? He3
Rugilaa..perut dh kenyang kecuali sy yg xsempat dinner.




Yg ini pula Dubai Ice Rink, tempat ice skating. Lihat tu, ada pak Arab tgh tg..skodeng ya habibi eh..

Olympic-sized ni..



Oleh krn masing2 dh kenyang perut, maka birthday man belanje minum utk org2 dewasa & es krim Baskin Robbin utk kanak2. Hooo..1 gelas real fruit juice tu hrganya 16 dirham maa..kui3. Sy mnm sweet melon..abg mnm kiwi..syioook!!
Tenkiu bery mac Along..napela bday dia sekali setahun je..ngeh3.

Story maker wif the lil doter yg kejelesan tgk kitorg minum2..sian my bebeh ni. Pas minum, kami pulang kepenatan..jln kaki jauuuh maa, byk penat ini kaki.

3 comments:

izuan murat said...

Hehehe lg skali izzah tliur ekk, siap geget paper tu lg..kesiannya dia.sbr ye izzah.:)

knani, cantikkn mall dia..deco perggh gempak tp of course mmg mhl2 kt sana tu..cuci mata pon jd ler..kn? hihii

wah ameen n iffah dh rpt ngn tuan umah nmpknye, mst terasa sunyi nti bler u all dh tade..nasibler kn.kiki..

iu @ wid said...

syoknye kak jejalan.. kak majuk ngan sayer ke..hihihi.. ;D jgn majuk tau nnati lekas tua..heheheh

mahal giles tu..harga ayer kt ctu.. erm.. bilakah akan ku bertandang di dubai ni..uhuk3..

hnyhar said...

[izu]
jerit2 dia nak mkn apa yg kite mkn & mnm.BF pun xnak.mrh tul dia..hii3.

cntiiik sgt..tu blm pegi dragonmall dan ibn battuta mall..deco kt sana pun ade klass!

tuan rmh nk blk msia sari dua lg..kami ler yg jd tuan rmh..

[iu]
laa..mana ada majuk,kite terlupa reply pesanan daa..xmen la majuk2 ngan awk..kikiki..nak majuk ngan abe je.dpt cekelat..majuk ngan awk xdpt pape..

mmg mhl thp cipan..tp sodaap..hbs kitorg mnm..gelas dia pun smpn lg.