Tuesday, 14 April 2009

Sand Storm

Kelmarin, Ahad [12-04-09], buat pertama kalinya sy menyaksikan sandstorm aka ribut pasir. Huh, kuat sungguh angin yg meniup pasir2 halus padang pasir tu. Hinggakan masjid yg jelas kelihatan dr tingkap rumah, terus lenyap..bukan runtuh eh..

Sy ada rakam waktu kejadian tu berlaku..cuma xdpt lihat dgn jelas pasir2 tu berpusing2..swirl..maklumlah, sy record dr dlm..terhalang dek cermin tingkap. Camne nak bukak tingkap..nnti masukla pasir2 halus tu dlm rumah. Kat beranda pun penuh pasir..Abg dah ckp, sidai kain kat sini, kalo dah kering..kena ketuk2 dulu baju2 tu kasik pasir xde, baru boleh lipat. Hoh..patutla.

Gambar ni sy amik masa sebelum kejadian ribut pasir tu. Lepas angkat kain di ampaian, sy snap gambar ni.
Ini adalah pemandangan di luar rumah. masih ada construction..



Gambar semasa ribut pasir..tak berapa jelas..

Kotak yg Along letak kat beranda pun hbs berpasir..bygkan jika kain ada di ampaian masa tu..alamatnya pakai baju berbedak pasir ler.

6 comments:

iu @ wid said...

bahye tuu.. kene duk diam2 dlm umah..

leh bygkan ni.. kalau jalan kat luar sure mata masuk pasir..huiss... ish3..

Fauzi, Adlina and Nashwa said...

org sana tengah sand storm pun masih boleh bawa kereta laju-laju kan.. tawakal tinggi.

Aizat said...

wow! sand storm! how cool is that?! cm dlm cite the mummy kew?..ohoho! kidding..! em, takut tak time ribut pasir jadi tu?

hnyhar said...

aizat,
1st time tgk masa dlm citer mummy tp dlm tv.ini yg sebenarnya, cuma xdela keluar rumah sbb tkt pasir masuk mata.malah tingkap rumah pun xbukak..dlm2 xbukak tuu pun masuk jugak pasirnye..habis berhabuk tuan rmh punye tv plasma..sian.

perasaan takut tu xmenebal sbb x feel sndiri suasana tu,hanya melihat dr dlm rmh.nervous adaala.sbb tkt org yg buat keje construction tu jatuh bgnan..heheh..[hi imagination]

izuan murat said...

betulla bahaya...rsenya xsesuai sy dok sana..sbb allergic kt habuk2 ni..bley athma nti..huhuhu..

hmm ada weather 4cast ke psl sand storm ni kt sana? klu tau bley prepare mask n goggle dlm bag klu nk kuar jenjalan kn..:D

hnyhar said...

[izu]
ermm..kite terasa gerun sbb xbiasa dgn keadaan ni.org2 sini yg dh biasa tu buat xtahu je..siap bwk keta laju2 lg adaa.awk ada athma ke..hmm..xleh exposed la kat abuk2 ni..bahaya.

kalo akak ke melaka nnti,insyaAllah kite bersualaa.cdg nak cuti2 mesia kejap..jamu mata & perut..kih3