Friday, 3 April 2009

CB

Sekarang ni Ameen tak berapa sihat. Sejak semalam dia kelihatan murung & monyok.
Miss Tait [guru kelas]] pun ada bgtau sy semalam;
"I don't think that Ameen is fine today coz he's so silent & looks very exhausted".
Masa pegi amik dia semalam pun, dia diam je. Bila ditanya letih ke atau sakit kat mana2 ke..dia jawab camni;
"Ibu, Ameen is sick bcoz Ameen eats a lot..and Ameen plays a lot. Bcoz u give me donutss many..many"
Kih3..ibu plk yg disalahkan..sbb letak donuts byk.
Hmm..byk kot pd seorg budak kecik..sbb sy letak 4 bijik donut. Dan, dia berjaya habiskan 3 bijik. Hoh, mananya tak kenyang..

Mulanya sy sangka dia saja letih sbb mkn byk & kuat main. Tp, bila tgk dia xlalu makan malam tu, sangkaan sy rupenye meleset. Ditambah pula dgn pg td..sekeping biskut digestive tu pun dia xdpt nak habiskan. Hari ni pun sy memang tak duduk jauh2 dr telefon rmh, bimbang cikgunya call srh dtg amik. Takde pape..menurut cikgunya, Ameen ok je hari ni..dah bercakap & aktif..

Legaa sy mendengarnya..tp dlm perjalanan pulang tu dia senyap je. Sampai2 je depan pintu rumah terus dia cakap;
"Ibu, Ameen xsuka..sbb xde org kat rumah number 10.."
Sy kurang pasti apakah maksud statement dia tu..
sebab ayah xde ke..atau,
sebab xde kawan..?
Kesian pula sy lihat wajahnya masa tu..mungkin dia sunyi & boring sbb dah lama tak kemana2.

Apa yg pasti, Ameen konpem tak sihat. Dia mengalami diarrhea [Cirit Birit]. Tapi, alhamdulillah, tak serius sgt CB nya tu..cuma dia letih saja sbb kurang makan & minum air kosong. Makanan kegemaran dia [nasi impit & kuah kacang] pun sedikit saja dijamahnya..Sy harap & berdoa semoga Ameen lekas sembuh. Kesian, baru nak berisi sikit badannya..dah nampak kurus semula.

3 comments:

Miim said...

tue laa...makan donut byk do'oh...
:)
nasib baik dh cuti skola!

iu @ wid said...

shiyan nye ameenn..rindu kat ayah kot.... apepun semoga ameen sihat selalu & hepi2.. :)

hnyhar said...

[miim]
kih3..overdose.
tulah..sib baik dah cuti,kalo tidak xdpt le gi skolah 2 hr.[kalo bdk2 kena CB, xleh gi school 48 jam,takut berjangkit].

[iu]
tq!senang je nak tahu dia xsht..kalo xaktif tu..haa..tandanya xshtla diaa.

mungkin dia rindu ayah.xpe,xlama lagi ayah nak blk.