Friday, 24 April 2009

Balik dr Fujairah

Sabtu [18 April 2009]

Hr kedua di Fujairah.
Pagi2 lg selesai sarapan kami keluar dr beach motel utk melihat2 pantai..anak2 dah siap sedia konon2nya nak mandi manda. Sekali tgk, tak sesuai langsung nak mandi atau main di gigi air [air ada gg kaa?]. Pasir pantainye xberapa putih bersih ditambah pula dgn cuaca terik walaupun masih pagi.

Kami hanya bergambar saja di situ. Sempat juga tgk nelayan2 menarik jala ikan dgn hasil tangkapan yg boleh tahan..tp, nelayannye bkn emiratis..takkanla emiratis nak keje ni kot..sheikh walling aka indian people yg menjala ni haa. Kami sebentar sj di sini, sbb muka dah terasa bahang & tebal 5 inci..sun burn beb. I ni dah la tak pakai apa2 facial cleanser..even compact powder pun xpakai. Sempoi punye worang. Inikan pula nak pakai sun blog.







Lihat tu, mereka dah tunggu tepi keta, tak tahan dengan cuaca panaas terik. Kasut pun dah kotor2 kena pasir pantai yg tak berapa putih tu. Hoh, memang kene service betul la keta Along pas nih.

Akhirnya, kami amik keputusan utk balik semula ke beach motel dan bawak budak2 tu swimming di sana.


Kata abg, kolam ni sepanjang 50 meter. Cam olympic sized jgk ye. Kolam untuk kanak2 xde, cuma part hujung kolam je yg agak cetek, dipisahkan dgn pelampung kecil utk asingkan drpd kolam dalam.


Sy & bb saja yg berehat2 di tepi kolam. Kepanasan kami dok bawah payung tu. Muka bb pun merah2..sian dia berpeluh2. Sebelum ni di UK mana ada peluh2..he3. Nasib baik dia baik saja..


Puas berenang, kami pun kembali semula ke bilik utk bersiap2 nak check out pula. Hr pun dah hampir tengahari time tu. Plan kami nak lunch di Dubai je.

Ameen keboringan..tgh tunggu ayah settle down the bill di lobby. Huu..dah lama tak rasa sepanas ini. Bersedialah wahai kami semua..di Malaysia laaaagi panas..Sebelum matahari tegak atas kepala kami dah pun bertolak pulang..Adios Fujairah.

Bb dlm kereta. Sepatutnya bb di sini pun kena letak dlm car seat tp, kami xde bende tu..jd, main belasah aje, riba bb. Sian bb kan..alhamdulillah perjalanan kami selamat.

On the way balik tu, sempat lg kami singgah di Fujairah Museum yg masih dlm pembinaan & penstrukturan [pemulihan] semula. Ingatkan dah boleh masuk, punyelah beriya kami nak ke sana. Last2 kami snap bbrp keping gambar saja bukti kami pernah jejakkan kaki ke sini & tak tahu lagi bila pula akan dtg kembali.



Sian bb..masa ni panas sgt tau. Tambah pula bb tgh nyenyak tdo lps BF. Nak tinggalkan dlm kereta, tak boleh plk..jd, terpaksalah dukung je dia dgn topinye. Nasib baik dia tido je..dan sambung tido semula selepas itu..zzzzzz




Haa..yg ni gambar yg paling sy suka. Bukan senang woo..nak amik gmbr kat padang pasir. Huu..nak cair rasa muka ni. Dah la sy kenakan tudung hitam [penyerap haba plg baik]. Siap dukung bb lagi tu. Beriye benor mak budak nih nak bergambar. Pedulikan apa kata org, yg penting sy dpt abadikan pengalaman yg amat bermakna ini dlm hidup sy. Alhamdulillah..thanx to abg yg very supportive & understanding..that's Y ILU.. [sbb abg yg insisted srh amik gmbr kat sini]

Tak tahu pulak sy apa nama bangunan ni. Cantik dan sy suka design nya yg penuh dgn ciri ketamadunan Islam.

Yes..akhirnya kami dah sampai ke Dubai setelah hampir 2 jam perjalanan. Oleh krn perut dah berkeroncong..jd kami pun nak cari2 la kedai makan kan..tup2 makan buah langsat pulak..haii, byk jugakla mkn langsat tu..nsb baik tak kembung perut..pastu, mkn jem pulak, roti xde..waduh2.

Last2 kami tersampai di sini..

Metro Falcon Restaurant & Cafetaria

Sebenarnya, cafe ni tmpt abg mkn setiap hari semasa berada di sini. Harganya berpatutan..ada pulak teh tarik & roti canai..wah3..ramai Malaysian dtg mkn kat sini time lunch hour.


Kesian Izzah, dia asyik terliur je apa yg kitorg makan. Tengok tu muka dia, tgh geram sbb tak dapat minum teh tarik..kih3. Masa nak mkn nasi pun, dia meronta2 tak mau duduk sbb nak mkn juga walaupun sy dah BF dia kenyang2 dlm keta. Sy terpaksa bergilir makan dgn abg sbb nak jaga bb..beginilah adat org dah ada anak 3..tu belum masuk 4..5..lagik. Kuuuus semangat.

Kat cafe ni kami pekena;

Teh Tarik [kat cni dipanggil syai karak]
Mutton Beryani
Grilled Chicken
Swirl Fries
Roti Canai
Mutton Curry
Mango Juice

Burrrp..alhamdulillah..kenyang. Rezeki kami hr ini.
Kami tapaw mutton beryani & teh tarik utk tuan rumah sekali sbb dia kat umah makan megi jer..isk3, kesian, udah ler demam. Then, kami pulang ke alWarqaa 1. Wokeh, jom layan apa yg kami makan tadi..



Ayam ni sedaaaap sgt. Dah tinggal seketul br sy teringat nak snap gmbr dia. Ada byk td ni..lupe sbb lapor.




Inilah dia buah hati sy..geram betul. Rasa cam nak gigit2 je dia ni. Dia tgh tepuk2 meja sbb tension tak dapat makan..he3. Sesampai je rmh, sy kasi bb makan bubur nasi.

6 comments:

nur nina said...

baby mmg xley makan ea mnde2 cmtU? hehe.. sy xde adik.. s0, x bape nk taw.. =)

izuan murat said...

Knani, izzah smpi dh tepuk2 meja nk mkn gak yer! comel! hehehe...lahai bestnyer tgk sume mknn tuu..esp mutton beriyani tuu..aduduh..tingat beriyani Amala/Zeenat shop kt Coventry dulu...mmm so yummy..hehehe...

Kt fujairah tu tokleh mndi plak eh..sian Ameen n Iffah dh ready ngan swim suit dhh tuu..:D bby izzah panas2 tu rilek je eh knani..bagus btoll..klu babies izu..huh...letih mokcik..dedua xthn pns...sama la ngan ummi dia pon! kikikiii...

BTW knani xpki facial cleanser ke apa ke dh cun dh kulit akk tu..putih bersih jer!;)

Hanif's Family said...

sampai KLIA pkl berapa yer?

iu @ wid said...

beshnye dpt jalan2 tpt orang...

syok2...

lagi2 part makan2 tu.... emmmm x tahannnn tengok..

habis merah2 sume muke..

ustazah pakai spek pun cam datin gak..hehehe :D

nt kat mesia get redy ... lebih kurg je tu..

tp leni sokmo hujan kot..hehe

hnyhar said...

[nur nina]
dia masih kecil..usus x function lg utk hadamkan makanan yg solid tu.jika buat dlm bentuk porridge atau puree baru boley mkn..nina masa kecik dulu pun mama buat camtulaa..

[izu]
akak xingat n3 mana izu masukkan phone no izu.blh x bg lg sekali.TQ..nak simpan dlm buku.nnti nak call,manaa tahu leh jumpe.

best kan beryani kat zeenat tu.akak dh prnh rasa, kami suka mkn roasted baby chicken tu.sdp.coventry best jgk sbb senang dpt halal food, kan?

kt fujairah xmandi sbb pantai xsesuai utk mandi..mungkin ada kat kawasan lain tp kami xexplore pun..panas beb!

izzah tu kjp2 boleyla thn, pastu dah mula merengek..

wakakakaaaa...jgn pump akak dik.muka ni mmg dah tahap kritikal ni..jika dibiarkan boley naik jururawat..oily!

[hudahanif]
aku sampai kul 9:30 mlm di KLIA..nak dtg ke?xpe, nnti kami dtg sana bila abgzul blk dr dubai.sbb nnti kami akan ke sri gombak, tido rmh kakak abgzul.lgpun jauh jgk tu..xyah ssh2..sian huda lak, penat.

[iu]
chehh..iu, gaya ckp cam dah dok msia je.awak kat jemen tu..kikikii..[kenat dia..kasik dia jeles kite naak blk msia..hi3].

awk pun lg laaa..kite tgk n3 awak sblm ni, mcm2 tmpt dah awk travel..syoknyelah..

jomlah balik msia ramai2..nnti wat jejak kasih kat sana..kalo blh nak gak jmpe blog mate ni kan..

I mcm datin ke..spek tu bkn gaya datin tu iu..spek org mata rabun.nak pakai spek itam pun kene ada power..kui3.xde hrpnla nak bergaya pakai spek artis..

iu @ wid said...

hai kak.. num sy 004917667747247.. simpan dlm buku tau .. nt nk jupe snang.. bukan takat nk jupe izu je..hehehe.. :P..