Thursday, 26 March 2009

Windy..Rainy..Greeny Frog..Smiley

Sekarang ni windy...kuat sungguh anginnya..sampai terasa cam nak terbang je. Bila berjalan keluar mesti kena pegang tangan Iffah sbb nnti dia melayang jatuh tersungkur. Hari tu, anak kawan kat sini..jatuh bergolek2 atas jalan tar sbb strollernya ditiup angin. Padahal masa tu dia dah pun pakai belt..dgn stroller2nya bergolek sama..sib baik bkn kat jln raya..aduuh..

Minggu lepas, cuaca ok sgt..agak panas..saya pun sidai kain kat luar je. Tp, minggu ni weather forecast cakap..windy memanjang diselangi hujan. Cuaca pun sejuuk je. Huu..

Pagi tadi, waktu keluar nak hantar Ameen sekolah, hujan tetiba turun lak. Waduh2..terpaksa patah balik amik payung pirates sy tuh. Basah la kjp kami 4 beranak..kesiaan. 2 kali jgkla payung tu terconget @ terkepak ke atas..kih3. Alih2..hujan pun berenti bila kami dah smpai rumah..hoh, mmg nak uji kekuatan mental sungguh ni.

Hr ni plk story-telling day. Kamis mmg hr yg khusus utk anak2 bercerita dlm kls. Anak2 dibenarkan bawa favourite toy ke sekolah dan cerita kat kawan2 yg lain tentang toy nya tu. Nnti silap2 blh bawa blk Talking Bear kat umah. Talking Bear ni akan digilir2 bawak blk umah utk weekend tu. Syok kan? Turn Ameen blm lg..tp setiap Khamis pasti dia nak bwk something ke school. Hr ni dia hanya bawa 'katak hijau kecik' jer. Ibu dah ajar cmne nak story ttg greeny frog tu..plus jumping like a frog & its sound "ribbid..ribbid"..ngeh3.

Dan, satu lagi, hr ni la 1st time sy lihat Misses tu senyum dan say HELLO kat sy. Sebelum ni, bila sy senyum pun dia wat senyum ala2 biri2 je..tak baik tau kedekut senyum..tp, takpelah..usaha sy tak mengecewakan sbb hr ni dia senyum honestly. Alhamdulillah...serta merta sy CERIA ini hari.

7 comments:

iu @ wid said...

ish... kuatnye angin kak.. bahye tuuuu.. kat sini windy gak.. tp tak kuat sgt.. kalau kuat angin pun.. tak brani nk kuar rumah.. ni smpai tergolek stroller ni.. kes berat ni... takut..

apepun.. hati2 ye kak bile kuar.. bw payung slalu.. kat sini wtter forecast kate snow.. smmlm da snow.. arini renyai2..

next wekk bru ok sket katanya.. ;D

hnyhar said...

iu,
mmg kuat sungguh sejak 2 menjak ni.anak kwn tu naik benjol kat dahi haa.siaan sgt.nasib baik baby tu dia dukung guna bb sling.bygkn kalo bb yg jatuh cenggitu.

punyela kuat angin tu..plastik recycle kat rmh yg penuh sampah2 recycle terbalik2..habis bersepah sampah2 kadbod tu.penat den ngutip balik..

hnyhar said...

iu,
waah..kat jemen masih ada snow??best2..kat UK dah masuk spring officially on 20th March lalu..mgkin snow da xde..walaupun last year, kami dapat snow time spring..daffodills pun dah kuar time tu..hahaa..

iu @ wid said...

sabar kak.. sume tu ujian drp allah.. insya allah.. start bulan 4 nt cuaca akan lebih ok sket.. eh.. bulan 4 nt nk g jalan obersea kan... beshnye.. :D

sket je snow tu smlm.. turun tak lekat kat tanah.. cair je.. pasni x sure de lagi x.. mayb takdok kot.. hehe

hnyhar said...

hoh, kat sana pon mcm xsempat je nak jln2 psl gewe keroje 8-5.setakat weekend je laa..tu pun 2 kali weekend je,pas2 dah blk msia.

izuan murat said...

ish bahaya kn..abihtu ank kawan tu ok tak? kesiannya! sibbaik bkn ats jln raya ye.

comey jek ibu ajr ameen bunyi frog tuh..hehe..sy tau bunyi tuh..tp tatau nk ejakn ny..yg sy tau bunyi katak yg 'kwong-kwong' tuh.;p

nway, bestnye sekolah kt obersea..pbelajaran dia so creative kn! kt msia cam typical je dr dulu smpi skrg..eh tataula klu dh berubah..maklumla blum ada ank yg sekolah lg.:)

hepi spring ye but tk care tau..jgn lupe bwk payung..he he.

hnyhar said...

izu,
anak dia dah ok..blk rmh je terus dituam dahi benjol tu..sian sungguh.skrg ank dia takut kat angin..fobia.

kih3..akak mmg tahu katak bunyi "kwong..kwong" tu..tp ssh plk nak ajo Ameen tuh..biar dia dgr sndiri kat kg nnti..he3.lawak tul bunyi katak tepi paya keladi..

kat sini education nya amat ketara perbezaannya dgn msia.msia lbh kpd exam-oriented...kat sini fokus kpd creative n critical thinking..byk wat small project, byk mainlaa..kanak2 jd creative otaknya..otak jalan laa..kalo kat msia byk yg kena suap pakai sudu..baru boleh makan..kat sini dia ajar buat sendiri belakaaa..