Wednesday, 25 March 2009

: : Lasagna : :

1st time masak lasagna. Mula2 dulu ikut kelas masakan K.Zue [warga Msia kat Durham] yg terer masak mskn melayu tradisional, modern dan juga western cuisine. Tapi, utk lasagna saya kali pertama ni saya buat ikut resipi dr website masak2 sambil leh tgk cara masaknya [video]. Sy ingat2 lupa cara2 yg diajar sblm ni. Jadi, utk tidak menghampakan diri sy kot2la xjadik..sy ligat cari kat tenet cara buatnye..

LASAGNA

200 g pre-cooked lasagna pasta sheets
70 g grated cheddar/parmesan
bolognese sauce
bechamel sauce [sos putih]

Bolognese sauce:
[yg ni sy ingat cara nya..]

500 g daging kisar
1 labu bawang besar -cincang halus-
1 ulas bawang putih -cincang halus-
1 btg carrot -dadu kecil-
2 btg celery -dadu kecil-
3 sudu besar minyak zaitun/minyak masak/butter
1 botol bolognese sauce/pasta sauce
= tp sy tak ingatla brp gram..xsilap 500 g kot.. =
[nak senang beb!]
garam & gula


1. Tumis bawang dulu sampai naik bau atau jadi transparent. Masukkan sos bolognese. Kacau sampai agak2 pekat sikit.

2. Kemudian, masukkan daging kisar. Masak sampai empuk. Pastu masukkan carrot. Dah agak2 empuk tu blhla masukkan celery. Nak masuk apa2 veg pon boley..tp kangkung jgnlaa..k?

3. Kacau & masak sampai kuahnya pekat tp jgn sampai kering sgt. Angkat.

Bechamel sauce [sos putih]:

375 ml susu segar [2 cwn pun ok]
45 g butter [2 sudubesar pun ok]
3 sudubesar tepung gandum
[2 sb pun ok, tp kena kaco lamala psl nk srh pekat gravy tu]
secubit serbuk buah pala [xletak pun..yerk]
salt & pepper

1. Masak susu smpai jd suam. Bukan mendidih tau. Senang keroje, tekan je button 'warm' microwave..hahah..siap!

2. Pnskan saucepan lain dgn api sederhana. Masukkan butter. Dah cair tu, masukkn tepung, kaco2 smpai sebati.

3. Kemudian pelan2 masukkan susu suam td. Kaco2 jgn berenti [guna whisk, jika ada] sampai sos jd pekat.

4. Bila dah pekat tu, boleh masukkn garam & pepper. Boleh juge masukkan oregano @ mixed herbs. Kaco jap, pastu angkat.

Persediaan Lasagna:

1. Preheat oven 200 C. Rendam lasagna sheets dlm mangkuk besar yg berisi air suam selama 5-10 minit. Dlm kls mskn hr tu, xyah rendam..just lalukan kat air je sheets tu. Jd, pilihla nk wat cara mana..

2. Keringkan lasagna sheets. Letak sekeping2, atas kain [tea towel], balik2kan supaya sheets tu kering. Ingat!! Tak perlu buat cara ni jika pilih utk lalukan sheets kat air je.

3. Susun lasagna sheets dlm bekas. Pastu tuang bolognese sauce separuh. Tuang pula bechamel sauce atas tu. Sprinkle dgn grated parmesan cheese. hr tu sy pakai cheddar & mozarella jer.

4. Ulang semula langkah 3. Letak byk cheese lg sedaaaap. Kami anak beranak suka cheese. Jadi, mmg bykla sy letak...mmg very cheezzzyy!!

5. Masaklaaa dlm oven selama 20-30 minit atau smpai cheese bertukar ke kaler brown.. Tunggu sejuk baru potong..


My 1st lasagna..

7 comments:

Miim said...

tiba2 jadik lapor!
hihi...
lama dh x drop comment kt sini...lalu lalang je x bg salam..heh

iu @ wid said...

pergh.. besh nye npk.. aritu sy pun pestime wat lasagne ni.. besh gak.. pastu nk buat lagi.. ntahbile,, susah nk cri daging cicang halal kat sini.. kedai die bru pindah.. duk tunggu2 bile a nk bukak.. lapa tgok lasagne ni..

hnyhar said...

[miim]
awak kan suke godek2 kat dapo nun..haa..kalo lapor, pi la godek2 apa yg ada.
kite pun samaa..singgah je tp xketuk pintu..nnti kite ting tong rmh awak.

[iu]
kat sini lg senang nak cari daging cincang compared to msia.kat msia asik Ramly tu je lah. masih lg xdpt yg fresh cam kat UK.

nmpk gayanya iu kena beli mesin cincang daging..wat sndiri.nak tggu kdai lain bkk lama tuu..

iu @ wid said...

caamne nk beli mesen dier.. dagingnye pon takdok.. ade ayam kat pasaraya je la.. da sejuk beku.. alhamdulillah ade tanda halal kat belakang dia.. kompeni jemen punya.. tu la satu sumber nk cri ayam halal kat sni.. daging takdok lak.. ampeh.. :P

takpun kalau time kaye.. leh la makan seafood.. tapi tak tahannye seafood mhl.. frozen gak.. yg fresh susah nk cri n lagi sgt mhl.. uhuk2.. nt sy g umah akak la.. umah akak mudah nk cri fresh seafood?

hnyhar said...

iu,
boley2..meh le dtg durham ni..tp kat durham xdela kedai jual daging halal.kami pi beli di newcastle.dkt je.

seafood kami pi cari kat sunderland, pun dkt juge dgn durham. kat situ ada jeti tmpt kpl nelayan wat trn ikan fresh2.kalo pegi tu,nasib jgkla leh dpt mackerel,sotong,udang,lobster,ikan sebelah..dll..[sejak gewe xde ni dah lama xmkn seafood]..

izuan murat said...

Woooww sy n esp hubby mmg antu lasagna ok..alah u, terliur sy dlm pntg neh..hehehe..bleyla nti skodeng recipe kt cni ek..salu gak wat tp nk cbe yg baru ni..tq 4 sharing!:)

hnyhar said...

izu,
dipersilakan..hohoo..dua2 suka mkn ni rupenye..ni cik abe akak xdela sukaa..mkn tu mknlaa cuma xdela suka sgt. dia tu tekak melayu tradisional..suka mskn kmpung je..nges3.sori bang..gossip..