Thursday, 26 March 2009

: : Carrot Walnut Cake : :

Semalam buat kek ni. Saja nak cuba sbb sebelum ni hanya wat kek carrot yg version lain. Nampak macam sedap je masa tgk gambar tuh.
Hmm..nampaknya, 1st try sy membuahkan hasil apabila judge terpilih menerai [amaran..salah guna BM-BI word nih] kek ni memaklumkan sy bahawasanya kek ini sodap.

Sy dah lupa mana saya cedok resipi ni, sbb dah lama bebenor menyalinnya. Tiba2 terjumpa kat celah2 diari. Terasa plk nak try. Saya letak je resipi kat sini..

CARROT WALNUT CAKE

2 1/2 cwn tepung naik sendiri
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonat
1/4 sudu teh garam
3/4 cwn brown sugar [xde kt umah..gnti ngan gula kastor]
1 cwn gula kastor
4 biji telur
1 cwn minyak jagung [minyak masak biasa bleh]
1 cwn butter yg dicairkan
3 cwn carrot parut
3/4 cwn walnut dicincang [xde dlm stok...]


1. Panaskan oven suhu 180 C.

2. Ayak tepung bersama dgn baking powder & soda bikarbonat.

3. Campurkan carrot, minyak jagung, butter cair, brown sugar, gula kastor & telur. Jgn risau & takut2,, letak je semua tu dlm mangkuk besar.

4. Pukul adunan hingga lembut & gebu. Masukkan tepung dan bhn kering yg diayak td. Kacau sebati dgn senduk kayu.

5. Masukkan walnut. Boleh juga alternatif dgn badam ke gajus ke..tp kalo kek carrot, mmg sedap jika letak walnut. Kacau rata.

6. Bakar dlm oven 45 min - 1 jam. Tapi, sy masak 45 min je..tgk oven masing2 jgk..

Okeh, selamat menerai..



Saja sy letak krim atas tu..kalo ada cream cheese lg syok..

5 comments:

izuan murat said...

Aduhaiii...tliur lg deh! hehehe..
terernyaaa..festime wat trus jd! sy kn pas2 kawen kunun nk tjuk skill wat kek kt hubby..try la wat blueberry cheese cake, tah mana silapnya..cair je kek tu..takleh nk bdiri..kikikii..malu je kt hubby n mak mertua..hahaha..patu trus skrg xdan2 nk try wat lg..tak pe akn ku cuba lg..smg esk masih ada..Amin!!:)

izuan murat said...

Oh tlupe! nti dtg umah, amik award ye!;)

iu @ wid said...

wow... nampak moist la kek ni.. mesti lembap kan kak..??

macam besh.. insya allah, boleh teray nt.. tp sy tak reti makan sayur.. carrot tu sayur kan..hihihi.. tapi takpe.. ayah ngan anak2 leh mamamnt kalu wat.. hehe .. sbb nampakk berkhasiattt gitu..

tq share resipi! ;D

fa10 said...

sedap ke ek? sy x pernah mkn carrot kek..wakakah..tiramisu tu nmpk sedap dan senang dibuat..kena try ni

hnyhar said...

[izu]
asalkan ada minat..xpe, masih ada esok untukmu..xdela terer beb..trial n error jer.tp percayalah kek ni sedaaap sgt..very moist.

nnti kite dtg rmh amik award tu..pastu tepek kat dinding rmh kita.

[iu]
mmg kek ni tersangatlah moist.tak terasa pun carrot dlm kek tu. jgn risaulah.isk3..xsuka sayur rupenye.he3.

anak akak yg sulung tu mmg xsuka mkn sayur, tp kek ni dia yg pulun mkn tau.

[fa10]
kek carrot sedaap..blm cuba blm tahu.kalo buat topping dgn cream cheese lg sedap.tiramisu mmg sedap..yummy..dah buat nnti tepek kat blog k?