Monday, 30 March 2009

: : Bronok : :

Sy suka sangat makan kuih ni. Teringat masa kecik2 dulu, kat kampung..time tidur rumah nenek [sy panggil "mak"]. Bila dengar je cucunya nak makan itu ini, dia pasti akan cuba menyediakan makanan tu. Pernah sy bersungut
"mok, lamo doh tok make kuih sagu hok meghoh2 tu"
"kuih sagu hok mano ni?"
"hok ado nyo tu..sedap"
"oooh..kuih bronok ko? hmm.."

Bangun2 je pagi esok tu, tengok bawah saji dah ada pun kuih tu..
Apa lagi..meloncatlah sy kegembiraan.
Masa tu terus peluk nenek dan cakap,
"ni Nani saye ko mok nii.."
"mok pun saye belako ko cucu2 mok"

Sesungguhnya sy begitu merindui kasih sayang nenek..yg sy pernah dapat cuma seketika saja. Baru 3 thn sy menjejakkan kaki ke sekolah..nenek sudah dijemput oleh-Nya.

al-Fatihah untuk mok.

Sekarang, sy kembali ke tajuk n3 kali ini. Sy dpt resipi ni dlm MyR.

BRONOK

1 cwn sagu biji
1 cwn gula
1/2 biji kelapa parut [sy guna dessicated coconut]
sedikit garam
pewarna merah [sy guna sirap]
daun pandan
3 cwn air

1. Bersihkan sagu. Toskan.

2. Masak gula, air & daun pandan. Bila mendidih, buanglah daun pandan tu.

3. Masukkan sagu tadi & pewarna merah. Kacau hingga sagu kembang.

4. Bila dah kembang, angkat & masukkan dlm loyang. Sejukkan.
[ada 1 cara lain, bila dah masuk dlm loyang, sila kukus plk utk dptkan rupa yg cantik. Sy xbuat camtu pun sbb sy hanya ada steamer kecik je, yg rice cooker punye].

5. Dah sejuk, bolehla potong & golek dgn kelapa yg telah digaul dgn garam.

Pesanan Penting:

Sebenarnya resipi asal pakai sukatan "gelas". Sy yg pandai2 ubah ke "cawan". Sebab utamanya, kerana sagu tu cuma ada secoet saja dlm stok. Cukup2 utk secawan.


My 1st bronok.
Sapelah yg kasik nama kuih ni, xglemer langsung..

8 comments:

iu @ wid said...

comelnya kecek kelate ngan nenek..
teringat jugak nenek sy...sob4..lama da xde..dlu sy pun sangat rapat ngan nenek.. b4 masuk uni sy selalu tido ngan nenek.. nenek syg kat sy.. pastu nenek dah takde rindu sgt kt nenek...

selalu mimpikan nenek..dlu sy study kat jb..kg kat klang..selalu dpt jupe nenek bile balik kg je..nenek duk seblah umah.. masuk umah nenek ikut tingkap.. ( tingkap rendah & besar..melangkah je leh masuk..heee)

kalau sedey.. kalau tensen.. nak nangis.. nak mintak duit..mesti ke rumah nenek..hohoho..sayang sgt kat nenek..leni nenek da xde.. sedey..nk sgt jupe nenek...

erm..ustazah.. knp nama ustazah da tukar nama.. ustazah nani.. hehe..takpe pasni sy panggil ustazah nani ye..hihihi :D

kuih tu org sni panggil kuih sagu.. glamerla sket... kalau bronok ..mcm pelik je kan..samalah.. sy pun suke makan kue ni.. sedap sangat..lama da x buat..

apsal kite nye selera makan ni mcm sama je..ade jodoh ni...hihihi :P

hnyhar said...

iu,
hahah..comel ke mcm tu.owh..rapat dgn nenek jg?

family pggil nani..kat sekolah dulu, ada yg pggil hani..kat U pon ada pggil hani..nani..tp adik beradik pggil 'ning'..sukati awkla nk pggil ape..

hoh, ada jodoh nmpknye..asik sama je ni..nak kene dtg jemen ni..hr tu adik sy nyaris2 nak wat master di jemen..tp xjd then dia wat kt coventry, uk.

tak silap org pantai timur pggil kuih tu mcm tu..

iu @ wid said...

owh...adik nak dtg jemen gak ke..

kak nani bile mau kesini...jomla..

ada ym x? blh sy add..?

izuan murat said...

Wah! ur 1st kuih bronok..klu nenek ada pst nenek bangga kn..cucunya dh pndi wat kuih kesukaannya seniri..:D

izu pon manja ngan nenek ..(xnk kalah punye psl..:p) tp nenek sy ada lg..Ahamdulillah...

BTW, mmg xglamer la namanya..hihihii..

Fauzi, Adlina & Nashwa said...

kak nani,
Ina ingat 'bronok' tu nama tempat..hehehe rupa-rupanya kuih ler...

iu @ wid said...

k.. gimana.. lama x nampak.. rindu niii.. :D

UnGu VioLet said...

akak, bestnyeeee.. mar nie dlu2 rajin bt kuih nie.. skrg nie, taktau jd penyakit ape.. ;)

hnyhar said...

salam semuaaaa..
maaf baru dapat bersihkan rumah sy ni.bukan kena penyakit M tp agak sibuk sedikit skrg ni.maaf ye..

[izu]
bb awak dah sihat ke..aah..ni my 1st try buat kuih ni..dulu asyik beli je.kat sini mana ada jual daa.sib baik menjadik.kalo x, sedey la sy.

syoknye masih ada nenek.jg dia bebaik..jg hatinya.kalo xde nenek,xde la mak kite.dan, xdela kite..

walaupun namanya xglemer tp rasanya sgt sedap.

[ina]
laaa..selama ni awak ingat bronok tu nama tempat la eh..kih3.nama klasik kot..pastu bila dah modern sket, org pun tukar nama dia jd kuih sagu plk.

[iu]
wah..wah..wah..ada owang windu kat kite laah..okey..kite dah kembali bersiaran nih..heheh.bz la iu..

[unguviolet]
haa..penyakit M ke? apaalah agaknya yg akan berlaku jika mar masak kuih tu bg students tu mkn?hi3.