Sunday, 22 March 2009

: : Tiramisu : :

Yeaay..alhamdulillah, hr tu sy dah berjaya buat,

TIRAMISU

Hmm..nak tahu resipinya camne? Boleh tengok di MyResipi.com.
Tapi, takpe..sy akan tampal di sini juga.

Bahan2:
1 bungkus sponge fingers
[nak pakai 2 pun blh, bergantung kpd kebesaran bekas masing2]
atau, boleh juga guna,
kek span [sponge cake],
250 g cream cheese
250 g whipping cream
150 g gula
1 cwn bancuhan air nescafe @ milo [tanpa gula]
serbuk koko [decorate]

Cara2nya:

1. Satukan cream cheese, whipping cream & gula. Pukul hingga kembang.

2. Celupkan sponge fingers [boleh lihat gambar cmne rupenye..] dlm bancuhan nescafe. Susun dlm bekas sederhana besar. Sy celup hingga air tu meresap seluruh biskut, baru sedap.

3. Pastu, letakkan bancuhan yg dipukul td atas lapisan biskut dgn rata. Ulang proses ini hingga jd 3 lapisan. [tp sy punya jd 2 lapisan je sbb bekas lebar kot..]

4. Bila dah habis, simpan dlm peti ais. Tapi, kena tutup. Boleh decorate guna serbuk koko. Pastu, boleylah makan..ngap..ngap..sedap sgt jika makan waktu cuaca panas..sejuk tekak.

Bagus buat sendiri bende ni..sbb kalo makan yg kedai punya, blm tentu halal ingredients nya. Biasanya, tiramisu yg dihidangkan di kedai @ hotel ada 'rum' dlm tu..senang je, cuma kene cukup bhn2 laa. Kat sini agak senang dan murah bhn2nya berbanding di Malaysia..dan, en.hubby pun boleh buat sendiri desert ni kot2, nak tolong wife buat masa 'open house' ke..kan.



Sponge fingers - 62 pence sebungkus

Inilah rupanya..bende ni boleh buat sendiri [kalo rajin]. Sedap dimakan begitu saja..rasa dia macam kek sponge yg rangup.



Hubby ckp, oh, mcm desert yg dihidangkan di hotel..
hmm..dia pun sukaa mkn ni.

Selamat Mencuba..

9 comments:

izuan murat said...

Mmm sedapnye nmpk!! yum-yumm

Thnkx 4 sharing the recipe..

Dh lme try nk buat..tp tak dpt2 nk buat lg!

Tah apa jd ngn sponge finger sy dlm peti ais tu..hihihii..:(

P/S: Bestnye nk gi Dubai..my fwen ada duduk kt Abu Dhabi tuh.husband dia keje sana. br ank sorg..tataula dia dh btolak balik ke Dubai ke blum..sbb awal Mac aritu dia balik Msia cuti 2 mgu.klu nk bkenalan..masuk kt fav. link sy yg nama 'Zah UAE' ok?:)

hnyhar said...

izu,

sy pun dh lama juga nak try buat..asyik postpone je...kali ni br dpt buat..

okeh, nnti sy jenguk2..tq bgtau..

iu @ wid said...

sedaynye npk tiramisu ni.. slalu npk kat kedai je..tp x brani nk beli..

nk buat.. tp sponge finger tu mn nk cri.. npk nye kena wat sponge cake.. tp mcm x reti... dlu pnah wat tp x menjadi sponge.hohoho..

tyer sket.. lahir tahun berape ye..?

aloppz said...

wah2...
exclusive nampak dessert tuh....
terliur saya...
hahaha~

hnyhar said...

[iu]

lum cube lum tahu apa rasanya. tp, percayalah, bila dah masuk dlm peti S, mesti sedap punyelah. sejuuuk jer.

sponge fingers tu kalo kat UK ni blh didapati dgn senangnya di psr raya glemer..TESCO, ASDA dll.[sblm ni sy pon xperasan beskut nih, nak wat sndiri pon boleh tp lmbt la siap tiramisu tuh, sy ada resipi sponge fingers ni].

beli je sponge cake mixture kat dlm kotak tu..pastu potong2, then tuang bancuhan nescafe atas kek tu, pun blh jgk.

uuiit..sy ni dah tuaaa bangkaa..xlama lg nak masuk 40..lahir thn 70-an. {means:70-79}. heheh..dlm entry yg dulu2 ada bgtau umur sy brp thn..

[aloppz]

hahaha..saja je deco lebeyh2 sbb nak bagi awak terliur.cube jgn xcube..

hnyhar said...

iu,

alamak, td sy cakap srh beli sponge cake mixture yg dlm kotak tu kan..pastu tetiba sy srh potong2 lak..padahal mixture tu kenalah jadikan kek dulu. waduh2..mokcik lupo.mahap deh?

iu @ wid said...

hehehe.. payah nak cri kat cni.. sbb utama dia satuuuu tu adalah BAHASA.. uhuk3.. wpun da 2 tahun duk sini makcik ni tak pandai lagi ckp jemen.. malu sy..huhu..

kalau ade biskut tu mayb sy pun x perasan kot..sbb bahasa dia in jerman x tau..tapi takpe..sy usaha gak cri nt.. pasti sy cuba resipi nii nt..insya allah!!!

ala.. akak ni.. nk sembunyi2 ngan sy yek.. sy tau dah umur kak hani.. de tu kat profile..hihihi.. betul kan.. ;p

hnyhar said...

iu,

owh itukah sbb utamanya..akak pun nak try wat sponge fingers tu..br jumpe resipinya dlm cookbook. nnti kalo dah jadik, akak jual kat jemen k?pastu leh la awk buat tiramisu..ngeh3..[gurau je dik]..

hnyhar said...

iu,

ulppss..dah tahu umur kite eh..hahah..kita xde rahsia tang umur tuu...