Saturday, 28 March 2009

British Summer Time

Haa..malam ni kena bajet tido awal sejam dr biasa sbb, waktu akan dianjak 1 jam..untuk

BRITISH SUMMER TIME [BST]


Nak tahu lebih lanjut, sila baca di sini.

Bagi yg tak dapat nak access ke link td, secara ringkasnya begini;

Bermula pd hari Ahad terakhir dlm bln Mac sehingga Ahad terakhir dlm bln Oktober [setiap tahun], seluruh UK akan menggerakkan jarum jamnya 1 jam awal dr Greenwich Mean Time [GMT +1]. Rupa2nya tarikh BST tlh dimandat oleh Parliament of United Kingdom seawal 1916 lagi.

Maknanya, esok start lah BST ni..sampailah 25 Oktober 2009 nnti. Pastu, kena undur balikla 1 jam..[GMT -1].

Siang dah makin awal skrg ni..tak lama lg bila dah masuk Summer season, siang jadi maaaaakin panjang..

5 comments:

iu @ wid said...

sama kat cni...:)

summer ke spring ke xde jejalan ke kak..?? da setahun duk uk.. sampai mana je dah..?

owh.. nt nk jln dubai kan... bru tingat..hehe :D

hnyhar said...

sejak dok sini, kami dah ke madrid, spain..edinburgh..wales..dan bbrp tempat di england..ada byk lg tempat yg perlu dikunjungi tp xdpt lg laa..big boss bz memanjang.yg pastinya, kat dubai tu kami akan jejaki xlama lg..he3

Precious said...

Oh the pusing jarum jam. I have been wondering about that for so long now but never want to really understand what it's all about. Tanda2 dah tua, kot!

fa10 said...

salam..
hnyhar org klate ye? saya org mache. saya kenal hanira tu..sama skolah.Nira kata kat sana kena shopping kat newcastle..time hubby u x der ni shopping kat mana?

hnyhar said...

[precious]
sy pun baru tahu je..itupun sejak tinggal di sini.

[fa10]
sy oghe pasir puteh, sama dgn nira.hubby dah beli siap2 stok mknn mentah sepanjang ketiadaan dia ni. cuma kdg2 tu adala jgk pesan2 kat kwn srh belikan apa2 brg lain..cam fresh milk, cereal dll.