Monday, 23 March 2009

Iklan Tudung

Haa..nak tgk muka Izzah bila kenakan tudung. Kelakar sangat.
Yg best tu, bila dipakaikan tudung, dia tak nak bukak pun. Dia sukaa.
Apa lagi..macam2 tudung ibu pakaikan Izzah. Hahaaa..comey!
Baru nampak macam baby girl.







Alamak..tetiba je bb selak skirt. Nasib baik pakai tight..




Last2..

12 comments:

UnGu VioLet said...

cutenyer die kak.. comeeey sgt...

iu @ wid said...

comelllllllllllllllllnyaaaaaaaaaaaaaa... nk pinjam tudung tuuuuuuuuu... dpt dr mn? ;D

4z dan Ina said...

Comelnya Izzah. Masha Allah.Sebijik muka Iffah la..Cium skitt...

hnyhar said...

[unguviolet]
bdk2 kecik ni mmg comey..alaa..aunty mar dulu masa kecik pon mesti comey gak kan..?

[iu]
hahah..bergaya anak den dgn tudung kakaknye. tudung tu beli kat msia, nenek diorg ni yg kasik. tudung yg plg atas (biru+putih) tu kwn kat sini bagi, pun beli kat msia jgk.

[ina]
Heheh..mcm muka Iffah eh..hmm, kami pun xpasti muka Izzah ni ikut sapa..kdg mcm Ameen, kdg cam Iffah, kan?tq 4 the kiss..

psst..Izzah kalo xpakai tudung tu, org ingat bb boy..kih3.sian anak ibu..

izuan murat said...

So cutee izzah!!

Guwam tgk dia..xkisah pon kn dia pki tudung tuh!Ada sesetengah budak rimas. izzah ni selesa je..may be sbb cuacasana sejuk kot..hehehe...

ummi said...

Akak dulu start anak2 dengan tudung masa 4 bulan. Satu cara akak belajar macamana nak lekatkan dia dengan tudung dari sorang akak di Malaysia. Sebab sebelum 4 bulan budak ingat apa yang ada pada dia adalah sebahagian dari diri dia. Sabeera dulu, masa setahun umur, kalau nak keluar rumah tak ada tudung mesti tak akan keluar. Walaupun nak main kat luar rumah atau ke rumah nenek dia ynag cuma berdepan. Memang mujarab cara tu iaitu mengenal waktu2 sesuai. Since then, pada diorang tudung ni sebahagian dari diri dia yang tak boleh tak ada. Sekadar berkongsi pengalaman.

hnyhar said...

[izu]
hmm..mungkin btl juga telahan awak tu izu.mgkn sbb cuaca sejuk nyaman.psl iffah [kakaknya] dulu xnak pakai tudung masa umur 7bln [+ -] sbb pns. tp skrg iffah dh biasa pakai tudung..

[ummi]
waah..dr umur 4 bln dh start ajar pkai tudung..patutla anak2 akak xlekang dr tudung tu. hmm..sy pun nak train diorg ni mcm tu jgk.nnt bila jmpe org yg bkn muhrim pun kna train pkai tudung jgk.sbb skrg ni biasa jgk tgk bdk2 pompuan bkk tudung plk bila ada sepupu lelaki..

tenkiu akak kongsi pengalaman..

iu @ wid said...

ish kena cri tudung ni.. nk menjahit x reti plakkk..adeh..

mmmm.. gelamm la tgk pipi izzah.. nk cubit aje..he

hnyhar said...

iu,

carilah..kat bb izzah. mesti comey muka dia kalo pakai tudung kiut tu.tak pun srh org msia poskan ke jemen.

beloved said...

geram tengok budak budak pakai tudung. Kene aje kat muka diaorang...comel sungguh!

ummi said...

Nani,

Betui apa yang Nani cakap tu. Apa yang akak dapat pengalaman dari dari sorang akak di Malaysia ni,

dia kata masa 4 bulan budak tak merasa apa2 lagi. masa 6 bulan dia dah pandai merasa. So, aklau kita start masa lepas 6 bulan, dia macam ada rimas. Pastu masa 9 bulan, tangan dia start menarik, so bila start waktu tu, dia tak merasa tudung is part of her, so dia akan tarik tarik.

Bila dah macam umur 7/8/9 kita start reason lots of time, of why we need to wear tudung. Penting untuk explain yang tudung bukan satu fesyen. Dan adalah penting untuk terapkan kekuatan imaan, fear to Allah. Sebab kalau tak terapkan imaan, memang walau pun tahu kita tak rasa takut.

Macam nani kata, kena ajar among non mahram especially dalam rumah tangga kita sendiri contoh cousin dan jugak ipar duai.

Alhamdulillah, macam kalau balik kampung suami akak, sebab ramai cousin cousin yang besar, sebab family besar, memang budak2 ni tak bukak tudung unless kalau tidur dalam bilik tertutup among us girls only. Walaupun anak2 akak ni belum baligh lagi, tapi memang ajar dari awal. Kalau tak dah terbiasa nak start susah.

Contoh ketara, kakak ipar akak memang ustazah di sekolah agama di malaysia, tapi among ipar duai memang tak kisah aurat sebab dia rasa dok dalam rumah.

pastu tudung pun dah jadi trend sekarang, bukan untuk jaga aurat lagi dah. Kat malaysia memang susah benar nak jaga dan explain all osrt of things pada budak2.

Sebenarnya tu lah salah satu sebab akak keep my self here and most of the time to our self. Sebab susah nak ajar dan explain anak tentang islam sebnarnya sebab kita banyak sangat campur baur dengan trend dan culture dan western value pun masih banyak yang kita campur dengan agama di malaysia and among malaysian.

Tu yang akak sekarang ni bila budak makin membesar, i just be selfish and concentrate on my kids first and foremost. Lagipun kitalah yang akan di soal nanti.

hnyhar said...

[beloved]
mmg sokmo kena..suka tgk dia pakai tudung..

[ummi]
btul tu kata kak fini..kdg tu rasa rimas plk bila tgk keluarga dan org yg tahu agama amik remeh bende2 ni..buka tudung walau dpn ipar duai yg sah kawin tu even dlm rumah..agaknye dia kia pakai tudung time kluar rmh je kot..huh..

semoga kita semua dilimpahi hidayah dari Allah..