Wednesday, 18 February 2009

: : Sweet Bun : :

Semalam, saya try buat sweet bun ni. Dapat resipi kat dlm bread machine recipe booklet. This is my first bread ever.
Bila mencuba sesuatu yg baru, hati saya mesti berdebar2 masa nak tunggu hasilnya [masak]. Tapi, rasa nak cuba juga buat bende ni. Saya pun minta pertolongan Mr. Breville untuk urusan uli menguli ni pasal saya taklah begitu hebat menguli jika nak dibandingkan dengan hubby saya. [miss him so much..]

So, I attach herewith the brilliant recipe:

500 gm tepung roti kuat..ha3 [strong bread flour]
2 paket yis kering [6 gm = 1 paket]
6 sudu besar gula pasir
2 sudu kecil garam
1 biji telur
260 ml air
3 sudu besar marjerin / mentega
2 sudu besar susu tepung [sy xde bende ni, sy guna creamer]

Cara2 membuatnya:

- Campurkan semua bahan di atas. Ulilaa..kalau ada mesin roti, campak je bahan2 tu dlm bekas adunan. Pastu tekanla butang 'dough'. Senang bukan..
- Dah siap, biarkan ia naik sekali ganda selama 1 jam. Keluarkan doh..tumbuk sikit kasi angin keluar.
- Canailaa..masa ni kita dah boleh bentukkan macam bun..atau sukatila nak buat bentuk pape kan. Letak atas dulang yg ditabur tepung.
- Biarkan naik lagi pada suhu bilik selama 20 minit..atau kalo di negara cuaca sejuk disarankan letak di tempat yg bersuhu panas sket..[ada yg letak kat tepi heater..sy tutup dgn bekas plastik dan letak je kat dapur tuu..].
- Pastu, hiasla..dengan bende2 alah yg kite suka. Sy buat mcm gmbr kat bwh ni. Nak plain bun pun ok jgk.
- Bakar pada suhu 165 Celsius - 20 minit.


Bahan2 yg dicampur dlm bekas adunan sblm dimasukkan dlm bread machine.

Doh yg dah siap diuli.

Dah bentukkan mcm ni..

Sapu sos sket..letak sosej.

Pastu letak keju mozarella..tabur sedikit oregano kering dan juga capsicum.

Dah masak..

Nyum..nyum..yummy!
Bestnye kalo ayah adaa..boleh ayah rasa samaa..budak2 ni hanya kutip sosej atas bun tu je..huu..
Apapun, sy dah berjaya..
Alhamdulillah..

2 comments:

Miim said...

nie dh ghope mcm pizza jek...
kalo ltk topping cekelat mesti budak2 suker kan...

hnyhar said...

miim,
aah..mmg dah jadik cam pizza pon.[ntah2 ibu dia yg beriya2 nak mkn..kih3]. cekelat xde dlm stok lemari ler..kalo ada mmg leh sgt ler nak tepek tuu. pastu deme kikis belake cekelat atas roti tu.