Thursday, 16 July 2009

Summertime is Berrytime

Isnin, 13 Julai 2009
Plawsworth, Chester-le-Street.

Hihihi..my 1st time strawberry picking.
Sebenarnya ini plan secara tiba2. Biasalah plan begini yg menjadi, betul x? Kami pun ajakla neighbour kami ni join sekali, Zariman & Shifa. Kami ke sana jam 3 ptg. Bagus juga dtg weekdays ni sbb org pun xdela ramai kan..jd amanlah kawe nak kutip & ranggos stroberi tuu..

* The word 'ranggos' means eating disgracefully..

Mula2 masuk ke tempat ni anda akan nampak giant strawberry kat depan pintu masuk..mcm dlm ggmbr di atas nun..makan pat tahun pon blm tentu abis. Bg sesapa yg rasa cam xcukup2 masa & tenaga nak ngutip buah,, bolehla menginap di hotel diorg ni..dekat2 situ jgk..sesudah subuh dah boleh pegi menuai..


Inilah kami 5 beranak. Thanx to Zariman 4 great photo shooting. Ramai yg tertanya2 di manakah gerangan lokasi ini..siap ada strawberry gergasi lagi.

Lepas amik bakul masing2 kami pun bergerak menuju ke lokasi. Oh! Ye..tiada bayaran masuk dikenakan, hanya bayar rege [harga] stroberi tu je.

On the way ke ladang strawberry tu ada ladang gandum. Luas saujana mata memandang..hmm..ladang Plawsworth ni saja 3 miles luasnya..dahsyat kan..
Lihat tu Ameen Iffah dah siap sedia dgn bakul masing2 nak kutip buah. Jom!!

Jauh jalan weiih..penat banget kaki gue. Udahle mendukung si kecil..huu..abis terbakar lemak2 yg gue simpan selama ini..

Tgh kami menuai ni bermacam2 train yg lalu kat belakang ni..memang cantik sgt view nye. Subhanallah..tak de di tanahair sendiri..

Ladangnye luas..so xdela kami merayap ke semua batas2 strawberry tu. Tp kan, terbatas jugala sy nak kutip buah2 strawberry ni sbb dukung si kecil..nak tonggeng2 pun ssh maa..

Inilah pokok strawberry [bg yg xprnh lihatlaa..yg dah tgk tu dok diam je].

Besaaar..mmg geramlah tgk. Byk juga yg masuk dlm mulut sbb xthn tgk besar & merah tu. Ayah pun kemain lg..byk yg masuk mulut drpd masuk bakul.

Oleh krn sy dah kepenatan dukung bb Jijah, akhirnya sy letak juga dia kat atas tanah, di celah2 batas stroberi. Kasi stroberi sebijik kat dia..dia dok ngap2 sampai habis..diaam je. Nasib baikla memahami..kasi can la kat ibu nak ber'hepi'. Apapun, mmg bb tersangat ok hr tu. Boleh kasi bintang 5 butir.

Kamera ni pd mulanya dok dgn ayah..pastu nmpk dia tgh syok mkn je..sy pun take over pegang. Jadi model of the day hanya si cilik la. Yg besar 2 org tu sah2 xmau posing. Buat kenangan, dah besar nnti ibu tunjuk kat bb.

Tengok tu..apalah agaknya yg diorg berdua buat di celah2 batas pokok.

Owh..abg Ameen tgh entertain bb la konon. Izzah pandang stroberi dgn geramnya..hr tu bb merah2 dr atas sampai bawah. Kat baju pun habis kena merah, tp xpe kesan merah tu hilang bila kita basuh kain tu.

Waaah..besarnye stroberi ni..kena makan ni. Nanti ayah makan lak.

Yeii..dah dapat!!

Nyum..nyum..yummy.

Ini pula buah raspberry. Kami pegila juga tgk pokoknya tp tak kutip wat balik pun. Abg mmg xsuka mkn. Sy pulak suka..sedap ni kalo buat muffin campur white choc sket. Fuuh..terangkat.

Raspberry close up. Sangat cantik bentuknya.
Uppss..jari sape tuh?


Buah ni masam sikit. Tp yg masak ranum tu manis juga rasanya. Tak beli pun buah ni, kira mkn kat situ je.

Redcurrants. Masam2 manis rasanya. Hmm..xsukalah.

Pokok Blackcurrants & Redcurrants..renek je. Byk kan? Kira penat betul nak jalan tu..luaaas sgt.

Blackcurrants. Mulanya sy ingatkan buah ni manis sbb terpedaya dgn yg kat kedai punya. Rupe2nye masaaam giler. Terus xjadi nak beli.


Bayar dulu sebelum pulang..kami beli stroberi je..berry lain xberminat.

Harga berries tu semua dah tercatat di board tu..

Hasil tuaian kami anak beranak..

Hmm..boleh buat kuih ni..cicah gula pun sedap.

6 comments:

MY HEART said...

Salam ziarah kak,

Saya ni silent reader akak jer sebelum ni tapi bila tengok stoberi tu terus tokle jadi SR. Nak gak tingalkan komen hehe... Seronoknyer petik buah stoberi.

Mahal tak buah tu?

zarina said...

Sedapnya.... Iffah & Izzah Akak sangat suka strawberry. Buahnya banyak ke lagi? Ingat nak pegi la juga.

hnyhar said...

[my heart]
salam kembali..
owh, silent reader kami..ish..mmg seronok sgt ler bab petik memetik ni xkirala buah apapun..[sbb xpayah tanam..he3].

buahnya xdela mahal jika kita beli directly from the farm..kalo kat pasaraya plk..xmahal juga..kecuali psr raya kt msia..hrga mencekik!hr tu kami kena dlm 8 pounds.

1 kg = 3.10 pounds

tp berbeza juga dgn tmpt lain..

[kak zarina bz]
cpt kak pegi sanaaa sblm buahnya hbs dipetik geng2 wylam street..hehehe...nnti sy tanya zul brp poskod dia.pegi weekdays la xde org sgt.weekend ramaii..

hrga dia:
1 kg = gbp 3.10

tp yg tu depends hrr2 nya jugala..sbb dia kata "today's price" kat sign board..so boleh jadi hrga berubah2 kan?

ummunashwa said...

kami pun plan nak gi sana. Last 2 years dah pegi..tahun lepas tak pegi. jadi tahun ni mesti pergi..jom sapa nak join kami..

iu @ wid said...

jommm... nk ikut ina..hihihi..

mm kak.. besh gak ye petik stawberi ni...suke la gamba jijah makan strawberi tu...muat ke mulut tu..hihihi..

sweet je sume gamba2 kt sana.. mhl sket arga staberi kt cni.. tp kawasan cam lbh kurang..seblah ladang gandum.. cume xde ketapi lalu je..he heh he

hnyhar said...

[ummunashwa]
pegi jgn x pegi..bwk si kecil tu..mesti dia excited nak petik sama..

[iu]
kat jemen skrg musim buah apa eh..nak ikut ina dlm mimpi ke..kikiki