Monday, 20 July 2009

Alnwick Castle

13 Julai 2009
Alnwick Castle, Northemburland

Alhamdulillah, tercapai juga hasrat nak dtg sini. Terima kasih tak terhingga kpd ayah krn sudi bawa kami jalan2. Nak tahu lebih lanjut ttg tempat ni bolehla lawat2 ke laman sesawang mrk di sini k?

Jom lihat apa yg berlaku pd kami hr itu....

Alnwick Castle..
Glemer dgn lokasi filem hebat spt Elizabeth, Harry Potter, Robinhood, Becket dan juga Blackadder. Castle nya amat cantik..namun xsemua kami jelajahi..State Rooms pun cuma sy & Ameen je yg explore..yg len2 dok luar psl takut bb nangis lak kang kalo masuk dlm..kami berdua plk buat quick visit je..malaslaa, dah xleh wat masuk kamera & amik gmbr dlm tu..

Yg ini pula imej Alnwick Castle yg tlh diubahsuai guna teknologi komputer yg serba canggih khas utk filem Harry Potter..
Foto yg sy cilok dr Google..yg mana time ni para pelakon & crew fiilem Harry Potter sedang buat shooting...ermm..nmpk x Daniel Radcliffe..he3.

Ni masa kami mula2 smpai castle..baru nak masuk ni..kat pintu depan. Parking keta kat tepi jalan raya je..pastu jln kaki le..leh thn jgk jauhnya.

Tgk rege tiket ye..boleh simpan duit nak ke sana nnti..
Kami amik family ticket kosnya gbp 23..masa tu dpt less kot..jika tidak dlm gbp 29.

Jom masuk explore...

Ahlan wa Sahlan..

Di depan model Alnwick Castle..

Iffah xnak amik gmbr ngan knight tu..takut antu katanya..isk2 budak nih.



Jika ada yg masih ingat..kat atas rumput depan bangunan inilah Harry Potter mula2 belajar naik broomstick yg mana lps tu Professor McGonagall nampak kehebatannya menangkap guli milik Neville Longbottom yg dilempar ke udara oleh si jahat, Draco Malfoy.

Budak kecil ni kena deraa..letak je dia atas rumput tu. Kasi lasak sket..ini taak, asyik nak berkepit dgn ibuuu jer, cam beg tangan la plk.

Tp dia suka sgt masa ni sbb bebas nak pegang rumput dan yg seangkatan dengannya..pastu masukkan rumput ke dlm mulut utk dijadikan ulam2an..bagus utk awet muder..anak..anak..




Bangunan yg diubahsuai imejnya dgn computer generated membentuk Hogwarts School of Witchcraft & Wizardry. Namun begitu, bukan semua filem Harry Potter dibuat kat sini..hanya yg pertama [HP & the Philosopher's Stone], kedua [HP & the Chamber of Secret] & yg terkini [HP & the Half-Blood Prince], yg baru saje keluar cinema tu.


Tingkap batu di dinding yg membentuk lambang England. Nun jauh di luar sana pemandangan di belakang Alnwick Castle yg indah..

Dua kali jugakla tour kami ni tergendala sbb ujan turuuun..kalo kami berdua je xkisah. Ini bwk si kecil lg..kang xpasal2 pula demam. Masa ni ujan dah stop..so kami pun keluarla dr gua tmpt berteduh td.

Nak sampai ke sini, kami kena naik tangga seram yg curam dan berlengkar2 [swirly stairs]. Apasal la yg beriya sgt nak naik tangga tuu ni..


Haa..kami sanggup naik tangga tu td sbb..kat sinilah tempat Harry Potter main quidditch game yg mana dia jd seeker hebat setanding Victor Krum yg hensem tu.

Izzah atas dukung ayah..

Turun tangga yg tingginye leh tahan jugak ler. Gayat gue.

Ntah2 yg ni kot org yg paling seronok hr tu..ye ayah? Hihihiii...
Iffah semestinya sgt teruja bila dpt dtg ke Harry Potter's school, terus terbantut nak lena dlm keta.

Sedang kami dok jalan2 tu..kami nmpkla tourist guide tgh bg penerangan ttg kawasan sekitar castle. Menurut beliau, kat pondok "hut" itulah di"modify"kan dlm filem sbg rumah kecil milik Hagrid, tempat yg selalu dikunjungi oleh 3 sekawan.

Haa..hutan di sana itulah yg digambarkan sbg "forbidden forest" dlm filem Harry Potter. Tapi, kami tak masuk pun kawasan tu..sebenarnya kat situ adalah Alnwick Garden. Malas dah nak jalan..takut hujan turun lagi & kaki dah penaat..

Di hadapan kereta kuda antik yg cantik keemasan.

Masa ni kami dah nak balik Durham. Sepatutnya takdelah lama sgt kat situ tp hujan turun..walaupun hanya renyai2 terbantut juga pergerakan kami. Apapun, kami seronoooook sgt dpt berkunjung ke sini. Alamak..poyot dah lalalala laa..kami pun beredar setelah hampir 2 jam melilau di situuuu.

The End [blink blink]

7 comments:

MY HEART said...

Sis,

Comel sungguh Izzah ittew. Behave sangat dia dok atas rumput.. terasa cam duk atas karpet je. Tingin ler pulak nak kesana.. adohai.. impian.. impian.. ntah bila le leh jadi kenyataan! Sis banjer boleh?? heheheh

*Sis di tag*

hnyhar said...

my heart,
kecik2 ni masih behave, pastu nakai cam abg n kakak diaa..huhuuu..

eh..dtg jgn xdtg..nak kene banjer ke..alamak..terpaksala den keroje siang mlm cuci ladies n gents..[acah je].

*tahuu daaah..*

iu @ wid said...

cantik eh castle ni.. model2 dier pun cantik... hehehe... izzah tu rambut dier de gaye ler.. cam artis gitu..ekekeke...

erm.. nt sy dtg leh la bwk jalan ke sini eh..tp npk luas sgt tu.. duk depan gate dier pun jadilah...hahahaha

MY HEART said...

Erk... takkan sampai nak kena keje cuci ladies n gents siang malam sis?? Takpe ler.. cancle sajer... heheheh. Saya melawat dalam mimpi je le sis.. Ok gak kan? Ahaks!

hnyhar said...

iu,
cantik sgt.model2 tu xde peluang masuk eklan tibi je..kalo dpt masuk, gerenti org len xleh cr mkn..hik3.

dtg dulu..


my heart,
gurau je..tp kat sini msian tu ada yg cari keje halal jd pegawai kebersihan / floor manager utk part time pocket money...

UnGu VioLet said...

csntiknye kak tempat tue.. teriiingin rasenya nak pegi.. huhu

hnyhar said...

unguviolet,
tmpt tu kat border england & scotland..kira2 sejam dr rumah kami.mmg sgt cantik..