Friday, 10 July 2009

Cikcu

Waktu semua org hepi Teh dpt baby..time tu jugakla adik bongsu sy berada dlm unit kecemasan gara2 water bag nye tetiba pecah dgn sendiri. Menurut kata ma, sebelum kejadian tu, adik sy [Cikcu] dah pun admitted to ward di Hospital Tengku Anis, PPuteh sbb sakit perut & bleeding. Pegi HUSM utk buat special check up..[itupun naik ambulans].

Katanya lg, doktor kata bb is ok wpun Cikcu menghadapi placenta praevia [kedudukan uri di bawah janin, sepatutnya uri kene dok atas]. Tp, adik sy ni akan ditahan di wad laa maybe smpai deliver sbb keadaannya xberapa stabil. Kononnya nak bedrest kat HTA tp last2 kene naik ambulans lg sekali ke HUSM semula sbb contraction kuat. Smpai je di sana water bag [air ketuban] pecah. Almaklum..bila amniotic fluid ni dah xde..maknanya bb dah ssh nak nafas & survive kat dlm tu.

Jd sekarang ni doktor tgh nak keluarkan janin yg sudah tiada bernadi tu..sehingga entry ni di publish, sy masih belum mendapat apa2 berita lg mengenai Cikcu. Sy hrp dia byk2 bersabar dgn apa yg blaku..pasti ada hikmah di sebalik semua ni. Usia kndungan br 18 mggu, so kalu keluar hidup pun sgt berisiko tinggi.

Sabar byk2..kami doakan semuanya selamat belaka.



Cikcu dan bb.

6 comments:

iu @ wid said...

takziah wat adik ustazah.. semoga sabar dgn dugaan ini...

hnyhar said...

iu,
thanx!kesian kat diorg berdua tu nak sgt anak tp dah jd mcm ni plk..xpelah masih muda..byk lg peluang nak dptkan zuriat ye dok?

iu @ wid said...

iyele.wat2 dok pahe pulok...:P

hnyhar said...

iu,
slh tuu..bknnye dok pahe..dok pehe..

Anonymous said...

hmm....i pon baru lepas pp type II masa 8 mths...kena bedrest kat ward dekat sebulan...i paham camana rasanyer...harap2 dia byk2 bersabar...innallaha ma'ana...

hnyhar said...

anonymous,
terima ksh atas pesanan.nnti sy akan smpaikan kpd beliau.mmg sukar utk hadapi situasi itu namun apa yg boleh kita buat hanya redha dgn ketentuan Allah..dan bersyukur dgn ujian-Nya.