Friday, 4 July 2008

Warwick Castle

Hari ni kami melawat Warwick Castle..Britain's Greatest Mediaeval Experience yg memainkan peranan pentingnya dalam sejarah England lebih dari 1000 tahun. Bayar?? Oh..sudah tentu :
- Dewasa GBP 17.95
- Kanak-kanak lebih umur 4 tahun GBP 10.75
- Warga Emas GBP 12..(lupe)
- Kanak-kanak bawah umur 4 tahun GBP 0..free..he3

Tapi sebab kami dapat kupon, buy one get one free ticket, yg Teh bagi, jadi kami hanya menghabiskan GBP 17.95 sahaja untuk tiket masuk. Budak2 tu free belaka..syukurlah.

Apaa..??kenapa kami asyik berjalan jer? Oh..sebab kali ini abg kena attend conference merangkap present paper di Imperial College, London & London School of Economics. Kami stay kat rumah adik di Coventry. Abg hanya ulang alik ke sana menaiki train.

Banyak tempat menarik yg boleh dilawati dlm Castle tu. Tapi, kami cuma ronda2 tempat ni je..The State Room..A Royal Weekend Party..Mill & Engine House..The Grounds. Ada lagi beberapa tempat yg xdilawati sbb aku dah kepenatan..xlarat nak daki tangga tinggi dan curam untuk ke towers. The Towers & Ramparts..The Dungeon..The Ghost Tower..Kingmaker..Sepatutnya aku nak masuk kat Kingmaker tu..tapi ntah kenapa terlupa lak..xpelah..xde rezeki. Kat tempat tu pun best nampaknya.

Outdoor Events
Sepanjang musim summer ni ada banyakla aktiviti outdoor to enjoy, termasuklah Warwick Bowman, Birds of Prey shows, Trebuchet demonstrations & Jousting tournaments.

Refreshments
Boleh makan kat Coach House Restaurant..ada dijual makanan untuk vegetarian. Makanan kanak2 juga ada dijual di sini termasuklah di Undercroft Restaurants. Tapi, mahaaal harganya beb..Kami beli fries (GBP1.95 sekotak), aiskrim GBP1, orange juice (GBP2) di stall berdekatan dgn Riverbank masa nak tengok pertunjukan Trebuchet (kincir angin). Ada kerusi & meja untuk lepak2 & makan2 makanan yg dibeli. Boleh juga membawa bekal dr rumah dan makan kat situ (asalkan jgn mkn kat restaurant). Kalo bawa tikar lagi bagus..boley lepak kat atas rumput.

Toilet Facilities
Toilet ada kat Stables Courtyard and Conservatory. Baby changing facilities terdapat di Stables Courtyard and Undercroft toilets. Tiada masalah untuk nak wiwi..kih3.

Gift Shops
Segala macam souvenirs boleh didapati di The Armoury and Stables gift shops dengan harga yg berpatutan..aku beli fridge magnet je. Tu pun harganya GBP 2.50. Yg lain2 tu..aku consider mahal la..huuhuu..

Nak tengok gambar..kat bawah ni haa.





Terer mamat tu shoot..tepat pada sasaran..yelah..kalo xtepat, masakan dapat jd tukang buat demo ye x?


Maka dengan ini diisytiharkan..hukuman pasung kemanga ke atas 2 beranak yg hepi untuk menerima hukuman..

Haa3..yg ni pun nak pasung jugaa

Kelakaaar..

Di hadapan castle, sebelum kami masuk ke dalam..wah..xsabar rasanya nak explore castle ni..

Meh masuk dalam sama2..

Aduss..waktu aku nak snap gmbr ni aku terjatuh terjelepok..nasib baik xde pape..

Masing2 di hadapan Warwick Castle..


GREAT HALL

Abg dalam library diorang..ada banyak juga koleksi buku dalam ni tapi gmbr kekaburan sedikit kerana time ni terlupa adjust scene..

Tak tahulah bilik mandi sapa nih..tp kelihatan bibik tengah sediakan air mandian untuk sapa2 yg nak mandi..huu..siap ada bau sabun lagi..seram pun adaa..mau taknyaa..semua patung dlm castle ni patung lilin yg betul2 menyerupai manusia sebenar..real sgt2 tau..

Namanya Daisy's Bedroom..bilik ni je yg nampak cahaya..ton warna pun lembut & pinky..bestnye kalo dpt landing atas katil yg kukira mmg empuk tu..tambah2 plk badan aku ni dah keletihan..

Haa..yg berdiri tulah..si Daisy..tgh mencuba baju gaun yg baru ditempah dr tukang jahit Jean Worth..dia ada State Dinner..tu pasal nak melaram tu..nak tackle mamat encem kot..

Dining Hall dr pandangan atas..dahsyat kan..??


Sebenarnya ini adalah antara gambar yg dirakamkan dalam Great Hall. Akan tetapi, pencahayaan xberapa cukup..aku xreti lak nak adjust kamera aku tu..kesannya..byk keping juga gmbr yg xterang & xjelas..xlulus nak masuk dlm blog ni..mahapla ye..

Kat State Dining Hall, tempat raja2 makan..kira mcm banquet diorang ni kot..Ameen dah nak masuk td, nak dok kat meja tu kot..lapar agaknya anakku ni..


Muka kepenatan & kehausan & kelaparan..hii..hii

Ghost Tower..plan nak masuk ni..tetapi..xdapaat sebab bebudak bawah umur 8 tahun xdibenarkan masuk..tp, kena bayar gak kalo nak masuk dlm tu..heee..hee.heeee (dlm nada seraaam)..

Tuun..tuuun..kenapalah agaknya Iffah buat muka camtu..Ameen lak asyik makaaaan jer..


Kincir angin..trebuchet..


Asyik cik minah ni je yg posing..apehal ek..sebaaab..suma org xnak amik gambar..so, I volunteer laa..


Ameen&Iffah makan crisp di tepi sungai..

Beberapa kali ayah snap gambar ni untuk memastikan Iffah senyum & pandang kamera..at last..inilah pose menarik yg diberi..

Ayah & anak2 bersantai di tepi sungai..susahnye anak dara saya ni nak bg posing cun.

THE MILL AND ENGINE HOUSE




Di hadapan kincir air.


VICTORIA ROSE GARDEN
Seronok sangat dapat masuk taman ros ni. Macam2 spesies bunga ros ditanam di sini.



Hmm..wangii..walaupun selesema, masih dapat kucium bau wangi bunga kegemaranku ini..

Di depan pintu gerbang rose..

Wanginye..bau macam rose flavour blue key gitu..huu..best kalo dapat petik nih..

2 comments:

Miim said...

waa..jenjalan sesaje depa nih
minat ar kat awak nyer karipap pusing tue..sedekah sket resepi leh ...

hnyhar said...

tggu kita kelik ke durham ye..