Thursday, 24 December 2009

: : Carrot Cake : :


Kek ni sy buat 1st time hari tu masa carrot tengah banyak dalam peti ais. Bimbang carrot akan jadi busuk, saya pun baking laa...apa lagi. My feberet. Kek ni sedap, hubby pun suka makan. Next time boleh buat lagi. Sempat juga bagi kat jiran2 merasa..nak makan sendiri takut tak habis pula.

Oh! Ye..resipi ni saya ambil dari laman web allrecipes. Saya sertakan di sini resipi asalnya tanpa mengubah apa2. Selamat mencuba..

CARROT CAKE allR

· 4 eggs
· 1 1/4 cups vegetable oil
· 2 cups white sugar
· 2 teaspoons vanilla extract

· 2 cups all-purpose flour
· 2 teaspoons baking soda
· 2 teaspoons baking powder

· 1/2 teaspoon salt
· 2 teaspoons ground cinnamon
· 3 cups grated carrots
· 1 cup chopped pecans

Topping:

· 1/2 cup butter, softened
· 8 ounces cream cheese, softened
· 4 cups confectioners' sugar
· 1 teaspoon vanilla extract
· 1 cup chopped pecans


DIRECTIONS

1. Preheat oven to 350 degrees F (175 degrees C). Grease and flour a 9x13 inch pan.

2. In a large bowl, beat together eggs, oil, white sugar and 2 teaspoons vanilla. Mix in flour, baking soda, baking powder, salt and cinnamon. Stir in carrots. Fold in pecans. Pour into prepared pan.


3. Bake in the preheated oven for 40 to 50 minutes, or until a toothpick inserted into the center of the cake comes out clean. Let cool in pan for 10 minutes, then turn out onto a wire rack and cool completely.


4. To Make Frosting: In a medium bowl, combine butter, cream cheese, confectioners' sugar and 1 teaspoon vanilla. Beat until the mixture is smooth and creamy. Stir in chopped pecans. Frost the cooled cake.

5 comments:

cahya said...

waahh..mcm sedap...
selamat berkenalan... :)

Amir al-Wadud said...

Assalamualaikum,
Acik Nanie..
Macam "DeLiCiOuS" je Kek yang Acik buat nie.. Ermm mesti try buat nie.. erm..
ok la.. nnty acik komen ar Blog Ya ye...

hnyhar said...

cahya,
salam..selamat berkenalan jugaa..akak dah lawat blog awak tadi..ooo org Jemen macam kak widayu eh..ok, nnti akak link blog awak yee..anyway, kek tu sedap jgk, ramai yg cakap sedap. especially bila ada frosting nye tu dan dibiarkan semalaman..sedap.

ya,
ok, nnti acik leave comments kat blog..tp kena rajin update selalula. kek tu mmg delicious, nnti salin resipi, srh abah or mama buat.

HalfBlood Princess said...

the cake is so tempting akk..lpr trus nih..hehe eei bler la nk bli oven ni, bley try. hee. thnx share recipe.:)

hnyhar said...

izu,
ehehe..nanti bila dah beli oven bolehla buat..sementara xde oven tu, belila kat secret recipes...ngeee..

**sama2..akak ada byk resipi carrot cake yg akak pernah cuba [melayu punye resipila]. tp yg dlm gmbr ni mmg pure resipi dr omputih.