Monday, 7 December 2009

Adha Gathering 2009

Entry ini cerita lapuk dah ni. Dah berapa hari berlalu, pun sy masih nak selitkan juga dalam blog. Sebenarnya saya dah upload photos..cuma simpan dalam draft dulu pasal masa tu xde mood nak update. Keluarga di kampung tu pun nak tahu juga tentang kehidupan kami anak beranak di sini. Jadi, saya publish jugala kisah lama ini..

Sehari selepas Eiduladha i.e. Sabtu, satu perhimpunan diadakan untuk menyambut EidulAdha sesama komuniti Islam-Asia [sbb Brunei adaa, Singapore adaa..]. Majlis kali ini berbeza lokasinya dengan yg terdahulu. Hari tu kami semua berkumpul di Fisher Place, Cafe di Ustinov College. Majlis hari raya ini juga merangkap majlis aqiqah anak kepada mantan penghulu Durham_my yg merupakan penaja hidangan utama kami hari itu. Tak lupa juga majlis perpisahan kepada otai Durham, abg Zulkifly Yusof & kak Wan Kamariah Baba yg akan berhijrah ke Sheffield.

Majlis diadakan pada waktu petang..lebih kurang jam 2:30 - 3:00 ptg rakan2 Malaysia mula memenuhi cafe dengan juadah masing2. Majlis dimulai dengan bertakbir ramai2..pastu terus menjamuu selera. Kami juga bersolat jama'ah di situ memandangkan maghrib dah masuk awal..seawal 3:45 ptg. Selepas itu, berlangsung pula acara permainan untuk kanak2 pelbagai peringkat umur..kutip sweets..mewarna..'word search'..teka silangkata..dan kuiz. Majlis juga diselangi dengan persembahan kanak2 drpd Sekolah Melayu Bowburn. Seminggu diorang ni berehat dr sekolah untuk sesi latihan persembahan ni.

Hmm..kita tengok gambarlah pula. Saya akan cerita berdasarkan gambar..sebab cerita dah lama kan. Kui3..

Kaum lelaki sedang mengalunkan takbir raya beramai2 memuji Ilahi.

Daging korban untuk aqiqah yg diagih2kan kepada mereka yg sukarela nak masak untuk majlis hari tu. Part saya, saya masak Kerutuk Kambing je. 2 jam jugalah masak nak kasi lembut daging tu. Alhamdulillah, habis licin..nampaknya kali ini makanan habis kesemuanya. Syukur, berkat majlis aqiqah.

Saya bawa ini sahaja sebagai desert..tiramisu kiwi..

Ameen & Syahmi sebelum perform..

Iffah & Aishah sebelum buat persembahan..

Ameen tgh buat persembahan dari kelas D Sekolah Melayu Bowburn..mula2 tu, semua tergamam..haha mungkin sbb 1st time berdiri dpn crowd yg terdiri drpd ibubapa masing2 kot..pastu pulak dgn microphone lg..dan semua mata memandang..semua macam tak ingat lirik je. Lepas tu baru ok..dan bersemangat..berapa kali diorang ni kena repeat lagu tu sbb ada banyak request minta nyanyikan berkali2..kesiaaan..semua terhibur dgn persembahan anak2 kecil ini.

Kelihatan Iffah sedang menyanyi lagu, walaupun baru saja jalani beberapa sesi latihan, namun semua dapat nyanyi dgn baik.

Cikgu Azizah tekun membahagi2kan gula2 kepada kanak2 SMB yg buat persembahan. Dah janji nak bagi sweets kalu nyanyi banyak kali, so kenalah tepati..suka kemain lagi diorang ni.

Izzah yg 'cool' je sepanjang program berlangsung..banyak dia makan nasi carrot tu. Dia memang peminat carrot pun..biasa bagi dia carrot yg dah lembut..supaya senang dia makan. Paling lucu ialah getah rambut Izzah tu..punyalah besar kan tapi rambutnya secoet je.

Izzah tengah pegang lolly pop yg Ameen kutip dalam game 'pungut gula-gula'. Dlm game tu Ameen hanya ambil gula2 kegemarannya je walaupun dah bagitahu boleh ambil banyak2, macam2 jenis. Sebenarnya dia dah xde mood sbb masa turn group 2-3 thn main games, sy tak benarkan dia masuk..iyelah, nama pun utk 2-3 thn kan..tapi bila dah ramai2, semua rules yg dibuat tak dipatuhi. Sudahnya, macam2 peringkat usia masuk dlm games tu..unregistered. Hmm..walaupun hanya games suka2 namun kita kena train anak2 kecil ikut rules..disiplin..patuh arahan. Tapi, yg terjadi sebaliknya...hmmm..nasiblah labu.

Very Important Persons in my life..



Bergambar bersama kak WKB sehari sebelum beliau berangkat ke Sheffield.

Tak semua ada dalam foto ni sebab tak plan pun nak bergambar beramai2 kan. Di sebelah sy berbaju kurung jingga tu ialah Mak Tok, mak kepada ustz Maszlee yg skrg ni dah pun berada di tanahair [the day after this gathering, she departed back hometown..]. Sy tak sempat jumpa Mak Tok untuk 'bye bye' sebelum beliau berangkat ke airport sbb tgh masak2 di rumah untuk gotong-royong angkat barang rumah kak WKB.

Hmm..majlis berakhir dengan gotong-royong juga..kemas2 cafe tu, ambil barang2 masing2 dan bersihkan apa2 yg patut sebelum semua bersurai. Sblm balik kami dapat daging korban masing2 sebungkus..alhamdulillah..mudah2an tahun hadapan dapat peluang untuk berkumpul sebegini lagi..

4 comments:

UnGu VioLet said...

meriahnye kak.. kak syifa pun ade.. jumpe die nnt, kirim salam yer..

comey sgt izzah tue..

fa10 said...

erm..best juga tu, ala2 family day

hudhud said...

salam..ustazah sihat??
dh x mengajar kt smapl?

hnyhar said...

ungu violet,
hmm..time berkumpul ni mmg terasala kemeriahan raya tu walau berjauhan dgn keluarga kan. oo kenal ngan shifa ke..rmh dia selang 3 bijik je dr rmh akak ni haa..

tq aunty kakak..

fa10,
2 in 1..meriah sbb kanak2 ramai..kalo xde kanak2 xdenye meriah kan fa10..

hudhud,
salam..alhamdulillah sihat..hmm skrg sy tgh unpaid leave 3 thn sbb ikut hubby ke luar negara, smbg bljr. mgkn thn 2011 kembali berkhidmat cuma xtahu dpt kembali ke smapl atau x..