Saturday, 31 October 2009

Trick-or-Treat

Tadi ada 4 remaja English ketuk pintu rumah seusai kami [geng wanita] berusrah. Hmm..jiran depan rumah kami je ni. Kat UK hari ni [31 Oktober] mereka sedang sibuk merayakan Halloween. Setiap tahun diorang celebrate ni..Apa Halloween tuu..boleh tengok sini jika nak tahu lebih lanjut. Tapi, sebelum malam ni pun dah ada yg ketuk2 pintu rumah dgn berkata "trick or treat"?

Trick-or-treating ni memang dah sinonim dgn Halloween. Kanak2 akan ketuk pintu rumah dan sebut 'trick or treat' kat tuan rumah, dgn harapan tuan rumah akan kasi gula2 @ duit. Jika si tuan rumah ni tak kasi apa2..mereka akan kasi 'trick' kat tuan rumah..eheheh. Dulu2, org cerita, ada yg baling telur, tomato...huh, jahat jugak eh? Tp, sekarang dah xde kot yg buat camtu..sbb tahun lepas kami xde stok gula2 nak kasi..dan kanak2 tu blah aje..mereka tak buat apa2 trick pun kat kami..syukuuur. Kat belah Scotland diorg akan nyanyi @ bercerita spooky tale..pastu baru minta gula2..hmm..ye ke.

Tadi, nak dijadikan cerita, sy tak sempat nak amik gula2 kat dlm bilik atas..kesian diorang dah tunggu lama, maka kami sepakat utk kasi muffin je. Nasib baik mereka ambil. Heheh. Pastu, kami tangkap gambar mrk yg bertopeng macam2 tu..walaupun pada mulanya mereka enggan... ;P. Thanx to Fakhzan tolong snap kan foto tu. And so sorry to those teenagers for not treating u with some sweets.




* Sekarang ni pun, kat mana2 ada jual labu.. "pumpkin". Yg menariknya, labu kat UK sangat cantik berbanding labu di Malaysia. Warna labu kat sini oren sangat..sungguh cantik. Kat Malaysia warna labu xberapa menarik kan? Biasanya diorang akan ukir labu tu utk dijadikan "Jack-o-Lantern" iaitu sejenis deco utk Halloween.

* Mengikut kepercayaan mereka, pd malam 31 Okt tu, roh & hantu2 aktif..huhuu..

* Kesian si Iffah yg menangis menggigil2 takut..huh, takut saja dia nih.

11 comments:

Beautiful Life said...

Huh...menarikkk sekali Halloween...apasal tak post sekali gambar muffin tuh??

~zakiy~ said...

lbu 2 lbu btul ke lbu plastik??
hek3

Aizat said...

seronok dengar derite budaya org luar dr org Malaysia..nsti best kn kt sane?

byk pengalaman menarik

zarina said...

Pumpkin warna oren tu boleh di makan ke? Murah la, 1 pound je sebiji. tapi sbb dia tulis pumpkin for deco.. jadi tak berani nak beli. kut2 tak boleh di makan.

hnyhar said...

beautiful life,
menarik, cuma ini salah satu perayaan keagamaan diorang. ermm..gmbr muffin..?itu muffin kedai yg buat..heheh. kebetulan ada usrah mlm tu, ada bykla mknn.

zakiy,
labu betul la..diukir jadi jack-o-lantern.mcm dlm tv tu laa.

aizat,
mestilah menarik sbb budaya tu xdiamalkan di tempat kita. tak perlu pula kita as muslims terikut2 dgn cara mereka.

k.zarina,
hmm..rasanya boleh kot makan labu oren tu. sbb sy pernah lihat dlm tv diorg masak pumpkin tu. xtahula kot2 ada pumpkin jenis lain pula..nmpk mcm sedap kan?

~zakiy~ said...

ow..
klu lbu btl, isi dlm dye, korek ksngkn dlu la ek??

HalfBlood Princess said...

hehehe lucky masa kmi dulu xkene...klu bkk2 pintu nmpk derg mcm tu mau pengsan izu. hehe..

Nway kak, bler nk accept invitation izu nye? cek email k, izu dh lme invite akk.:)

afiquehidayat said...

labu yg mmberi makna yg mndalam..
stiap kali tgk labu,
ingt2 smaplabu ye
hehe

hnyhar said...

zakiy,
aah ye kot..xpernah pula tgk org buat deco labu tu.
halfblood princess,
akak dah accept dah. tenkiu 4 the invitation.
afiq,
hmm..mesti ingat..labu!

iu rf said...

owh...sib baik sy xdek kt umah mlm holowen tuh...kalau tak agaknyer terpengsan dah..hihihii...

tp tulah.. hal2 kepercayaan berkhaitan agama ni xleh ikut2..berdose..hehehe

hnyhar said...

iu,
pegi mana xde kat rumah haa..??