Tuesday, 20 October 2009

Jabbed

Hari ni kami [except Ameen] ke Bowburn Medical Centre sejurus selepas ayah balik dr menghantar Ameen ke sekolah. Ada temujanji dengan GP [doktor] Dr. Paula Graham untuk Izzah. Kesian Izzah kena cucuk hari ni, sempena umur dah cukup setahun..heheh.


Dalam pusat kesihatan Bowburn..Izzah diaam je sambil mata asyik dok perhatikan orang2 yg ada di sekelilingnya. Sambil2 tu, sy bg dia main sarung kamera..risau takut dia boring pula. Kami sampai awal juga pg tadi tu..jadi lamala sikit tunggu giliran. Bila dah lama ni, si kecil la yg senang boring kan..


Kat sini, pihak yg menjaga kebajikan kesihatan penduduk @ National Health Service [NHS] akan hantar slip kuning ni kpd ibubapa kanak2 utk temujanji imunisasi.

Dan, ini pula ialah rekod peribadi kesihatan anak kita. Izzah dilahirkan di sini. Sejak mula2 keluar dulu memang dah dapat buku rekod merah ni. Tiap kali ada urusan berkaitan timbang berat bayi @ suntikan imunisasi, kita kena bawakla buku ni. Awal2 dulu saya lupa bawa..malunye kat nurse & GP tu. Tapi, diorg faham sebab kita xbiasa dengan keadaan tu. Sib baik. Pastu xdenye lupe2 daah..heheh.


Izzah tengah pelik kenapalah sorang..2 org..baby yg hampir seusia dengannya masuk dlm bilik..keluar bilik je merauung..hahah..sib baik dia xikut meraung sekali..

Dengan kakak Iffah.

Sian anak ibu ni..tp ibu dah bgtau dia..hr ni dia kena jab ngan doktor..

Tujuan sy bawa kamera hr ni supaya dptla rekod masa baby kena suntik tu..alih2 terlupa pula pasal sy yg pegang baby masa dia nak cucuk tu. Gambar di atas ni masa nak balik rmh dah..lepas kena suntik. Nangis kejap je baby..baik sangat..kena inject kat peha 1 injection je.

Kena rushing sbb ayah ada kelas kat school, sampai ibu terlupa nak pakaikan baby jaket..huhuu..baju pula short sleeve..sian baby..yg mak bapaknye pakai jaket tebal..[jaket dia ada, tp dok dlm beg psl dlm klinik tu panas, so sy bukakla jaketnya].

Ni nak balik dah ni. Baby nampak happy je..agaknya xsakit mana kot..bukan mcm yg hari tu..sampai dua2 belah peha kena jab..nangis xingat..pastu badan pun panas je. Hari ni alhamdulillah Izzah nampak ok cuma bila tidur tu dia jadi lenaaa sangat..agaknya penat sakit kut..heheh..pandai2 je.

12 comments:

Gee said...

Izzah..she is soooo cute! Just like her mummy..ageless! Bravo...

hnyhar said...

tq auntie gee..well, i'm not so-called cute daaaa...or am i? hik2.. ;P

fa10 said...

shian bb jijah kesejukan..
tp baju izzah tu cantik la.sesuai sgt la ngan tuannya

afiquehidayat said...

da besar da izzah...
comel2..haha

bce blog ustzh rse cam da knal satu family dari bapak sampai anak ada cerita...haha

hnyhar said...

fa10, ehehee..yg mak bapaknye berbaju tebal..yg bb kena cucuknye pakai short sleeve je..baju masa kat msia hr tu..

afiq, nama lagi 'baytulkifli' mestila ceritanya ttg org dlm rmh en.kifli je..;P

Beautiful Life said...

Comelnya Izzah!

iu rf said...

aloh.....ciut mungil nye jijah maisarah... lagi2 part ikat rambut atas tu...gelem gelemmmm sungguhhh....

erk..lupe piyah sini x cucuk lg sjk balik mesia ritu..harus g klinik nih....tp cian la tgk bb kene cucuk..sure sakit...sob3...

HalfBlood Princess said...

Wah, cayalah! xnangis pon Izzah.:)ala xpki jaket pon dia nmpk rilek je.. lahir kt sana kn...;)

Nway, Zahin dtg sana pon diberi buku merah tu..padahal bkn lahir kt sana pon.:D

hnyhar said...

beautiful life,
tq..;P

iu,
hmm..sian dia..xtahu pape..tup2 kena cucuk. haa..jgn lupe pegi klinik cucuk izzah tu..jgn slp masuk tmpt lg..heheh

halfblood princess,
aah kjp je nangis pastu ok.agaknye xsakit mcm yg sblm ni kot.hmm..mmg baby dpt buku merah tu.org sblh rmh akak ni pun ckp jgk sbb dia nk rekod imunisasi tu.

UnGu VioLet said...

izzah makin cooooooooooomeeeey sgt2 kak.. geram mar tgk.. rasa nak picit2 pipi die.. dan bagi big hug...

HalfBlood Princess said...

kak nani, nk email add..blog punye tau.

hnyhar said...

ungu violet,
ahahaaa..tq auntie mar..pp dia mmg tembem sikit..ngee

halfblood princess,
ok..hnyhar@gmail.com
nape? jgn hijack pulak eh? heheh