Saturday, 8 August 2009

The Museum of Hartlepool

Hr tu [tak ingat dah bila..] ayah bawak kami semua berkunjung ke;

Hartlepool's Maritime Experience,
Jackson Dock,
Maritime Avenue,
Hertlepool,
Tees Valley TS24 OXZ.

Senang je nak dtg sini. Kira2 1 jam 15 min dr Leeds dan hanya 45 min saja dr Newcastle. Dr Durham pula amik masa dlm lbh krg setengah jam.

Oh! Ye..kami tak masuk pun dlm Maritime Experience tu..cuma melilau dlm muziumnya saja. Masuk muzium free je. Tp kalo nk rasa pengalaman sights n sounds kurun ke-18 bolehla spare duit sebanyak;

Dewasa - GBP7.75
Kanak lbh umur 5 thn - GBP4.75
Tiket keluarga - GBP20.00

Hmm..leh thn eh..nnti bila masuk situ kalian akan menjiwai zaman Nelson, Napoleon dan Battle of Trafalgar. Best jgk tu. Masa kami mula2 smpai tu, sempat kami dgr & lihat bedil meriam meletup..pommm!! Huuu..terkezut gue. Pekerja2nya pun pakai pakaian zaman dulu..sgt menarik. Sori, xdpt snap gmbr, sbb memula tu ingat nk masuk pastu xjadik..kn?

The Museum of Hartlepool.

HMS Trincomalee.
Pernah memenangi the World Ship Trust's International Maritime Heritage Award.
Kapal ni dibina thn 1817 di India..menjelajahi lautan Atlantic, Pacific & juga Hindi. Lebih 60 % original.




Kat luar ni la kami terdengar bunyi letupan meriam tuh. Nampak dr jauh askar yg berbaju putih tgh beraksi..konon2nya nak masuk sanala nak tgk..tup2 tak jadi..mahal sioot.

Haa..saja je amik gmbr kat sini supaya nampak tulisan signboard tu, FREE ENTRY ke muzium.

Dalam muzium ni..hmm..dlm tu mmg banyak ditayang kapal2 je laa..ada juga bende lain, tp tak amik gmbrnye sbb kompius..boley amik gmbr atau tidak psl sy xnmpk pula org lain yg masuk ke situ tangkap2 gambar nih.

Habis tu, kenapa amik gmbr jgk??
Sbb..rugiiila kalo masuk2 je xleh amik gmbr..[eii..jahat jugak ye?]
Apa yg kami buat, kami matikan flash kamera supaya replika2 & gambar2 tu terpelihara dr terkezut kena flash kamera.


Kat bawah ni ada pembantu muzium yg tersesat..muslim kot..try tengok..

Ngeh3..Sy dah lupa apa nama baju ni dan siapa yg memakainya. Masa tu tak sempat nak snap poster yg tayang pakaian tu beserta namanya. Ntahla cam rushing pula kami masa tu. Hmm..maafla muka sy je yg jadik modelnya sbb yg lain2 tu xde saiz pakaian..har3. Pastu plk xde org masa tu, jd xdela sy malu2 meow kan? {sy ni kn ke pemalu orgnye}.

Diorg ni bagus kan..siap ada pakaian utk kita try2 pakai dlm muziumnya. Berat betul baju tu..ntah camnela pelakon2 memakainya masa berlakon eh. Mahu senget bahu sebelah..


Iffah pun nak try pakai baju tu juga tapi besar sangat..hik2.

;P
Sapa nak sewa bot jomm!!
Sebaik saja abis merayau2 dlm muzium, maka kami mengambil keputusan utk santap2 fish & chips. Huu..sedap betul makan sambil kesejukan ditiup bayu dr laut..dingiiin banget. Sekejap saja dah licin! Alhamdulillah..hari ni lunch ini saja ye. Ngeee..takyah masak hari ni.

Penulis dah lama tak mencoret di blog ni. Rasa kaku pulak jari ni nak menaip2..kikikih.

7 comments:

HalfBlood Princess said...

Wahhh dh mcm model dh knani dlm muzium tuh..hehehe...cantik ek pakaian no 2 tu...bestnye akk dpt try..klu izu pon nk try jgk...hihihi...

nway cantikla kapal layar tu...unic.:)

Farhan said...

Assalamualaikum ustzh hanani..ustzh pe kabar??dh lama saya tak berjumpa dgn ustzh sejak hari terakhir ustazah ajar kami semua pelajar 1 al farazdaq bahasa arab..kami semua rindukan ustazah..semoga ustazah sentiasa bahagia bersama keluarga tercinta..terimalah salam rindu drpd saya Farhan dan rakan sekelas 1 al-farazdaq yamg dulu.

arapink said...

salam kak ...

hujung nama kita sama ::~~ NANI ;-)

seronok sgt tgk blog akak...banyak gambar snow...

salam perkenalan :-)

hnyhar said...

[halfblood princess]
kalo ada keje kosong ntah2 lepas tu..heheh.seronok..lg seronok jika dpt masuk dlm kwsn kapal besar tu..

[farhan]
waalaikumussalam wbt..
sy sht je alhamdulillah.awk cmne?h1n1 xde ke kat smapl?heheh..hr tu sy ada blk msia kejap..dlm awal bln 5 tu sy ada ke smapl..melawat kawan2..xsempat pun nak jenguk students sbb dtg dgn hubby & anak2 sy..kesian pula itupun dah mkn masa yg lamaaa..

skrg dh form 3 ye?pmr nnti buat elok2 ye..moga menjadi antara best students.kirim salam kwn2..

[arapink]
waalaikumussalam wbt
hmm..ye ke? heheh..terima kasih sudi jenguk baytulkifli ni. rajin2la dtg lg..
salam perkenalan jugaa..

iu rf said...

salam perkenalan... blh kenal ngan ustazah tak...?? comel la ustazah ni...ekekekeke

hnyhar said...

iu,
hoh? nak kenal pebendenye lagik iu..tak bersua muka je lg nih..eh, mana de comel. [isk..nak duit raye ke nih..?]

*hubby iu doktor ke? sub-specialist ke apa..huuu..hebat tuh!

iu rf said...

huh..kate sesi bersuai kenal..hakhakhak.. nk duit raye le ni.. wakil drp 3 anak nu aaa.. kali 3 eh.. rm xdi terima.. nk pound jek...ekekeke


em... huby sy dr? dr neurologi...hehehe.. bidng engineering arr... bukan specialist.. biomedical namanya.. tittle je iallah.. tp bukan dr cek2 org sakit kt spital tuuuu...