Wednesday, 19 August 2009

Liverpool Day 1

Minggu lepas kami ke Liverpool. Permusafiran kami tu tanpa perancangan awal..sy pun hanya siapkan tuna mayo saja untuk bekalan. Selebihnya kami beli kudap2 saja. Alhamdulillah, perjalanan kami lancar & selamat sampai ke destinasi yg dituju setelah 2 jam lebih juga dlm kereta. Kami tempah Devonshire House Hotel yg letaknya tak berapa jauh dr bandar Liverpool. Keadaan bilik di hotel tu sgt memuaskan, katil besar ada 1 & katil bujang 1. Kelengkapan lain serba ada..cuma xde breakfast voucher je.

Kami tiba lewat tengahari..dlm jam 2 lbh. Jadi, lepas solat Zuhur dan makan2 sikit, kami ber5 keluar dgn menaiki bas menuju ke bandar. Kami turun di depan Queen Square Centre dan masuk situ jap amik pamphlet yg berkaitan. Pastu masuk Iceland cari makanan. Oleh krn dh petang sgt..kebanyakan tempat2 glemer dah tutup. Jd, kami hanya jalan2 kat luar kawasan tu je. Nak masuk tunggu esok pagi jelah.

Lepas jln2..kaki dah penat..abg bawa kami makan kat kedai Arab, al-Snober Restaurant. Huh, sedap betul mkn qouzy chicken & lamb..tinggal sikit je lg nasi sy xdpt hbskan..kira byk jugak tu. Lapor le katakan. Orderla jugak mix kebab nk mkn mlm tu..tgk2 huuu..byk btul mknn atas meja. Rupenye kalo kite oder nasi, mmg dpt jgk roti ala2 roti naan tu..dlm kebab pun ada roti..jd 4 roti semuanya. Hrga pula mmg murah..punyela meriah mknn tu, hrga semuanya xsampai pun gbp 20.

Hr pertama di sana, ada banyak juga gambar yg kami snap. Tak banyak gambar yg ber5 sbb yg tukang amik gambarnye xtahula apa masalahnye..jap kecik kemetot je gmbr kami..jap background nmpk sekerat je..waduh! Pendek kata sy memang xpuas hati cara diorg ni amik gmbr. Ish3..papepun, thanx to them. Tak jumpe cari tripod kt rmh..dh ssh pula nk bergmbr2.

Jom tgk gmbr. Sy letak dlm slide je..xde byk masa nak upload satu2. Ini pun cilok album FB.



8 comments:

fa10 said...

wow...maintain jer ibu bw bb dlm sling. sy dah x larat...lenguh bahu. scotland dah mula skolah hari ni...

hnyhar said...

fa10,
huh, itupun sakit juga pinggang dibuatnya..dah lama xdukung bb pakai sling tu.hr kedua ayahnye plk yg bawa psl ibunye tak berdaya daa..

owh, scotland dah mula sekolah ye..hmm..ameen n iffah masih cuti. 3 sept nnti br bukak sekolah.

HalfBlood Princess said...

bestnyer jln2 di liverpool. kmi pg liverpool sgah kt anfield stad je..patu cabut gi old trafford..rugi btol xspend masa kt sana...pas ni jln ke mana plak? ank2 pn tgh cuti lg kn..?:)

hnyhar said...

halfblood princess,
kami pegi jgk stadium tu keesokannya.tp xmasuk tour pun..amik gmbr kat2 situ je.hmm..wpun masih cuti sekolah, rasanya xde da kot nk jln2 lg sbb dh nk msk puasa kn..karang ada yg terjelepek..

Amalina said...

seronoknyaaaaaaa!!!!=)

hnyhar said...

hmm..blh thn jgk seronok tu...hiiii

iu rf said...

dulu pernah sampai liverpool.. tp da gulip gulita..sampai kat stadium je..hihihi

kak.. msg la akaun fb akak.. nk add...:D

hnyhar said...

iu,
awat la sampai malam..hmm..boleh thn la cantik tempat tu..ala2 london pun ada tang singa2 tu..sejibik mcm trifalgar square..cantikla..

FB: HANANI HARUN...

cepat add..mlm ini juge..