Monday, 24 August 2009

: : Apam Beras : :


Ini antara kuih kegemaran sy [bukan hubby]. Sudah lama sy kempunan nak makan kuih ni..walaupun kat Malaysia hr tu dah sempat makan namun masih xmencukupi. Cari punye cari ada resipi kuih ni yg tak guna ENO atau 7 Up. Sy cuba buat apam ni masa 1st day puasa sbg juadah berbuka. Kesian abg kena parut kelapa..kih3, last2 dia blend je pakai dry blender..hoh? Nasib baik jadik jer. Tenkiu abang tolong..next time Nani buat kuih kegemaran abg pulak eh..[isk3..xconfident nak buat kuih cucur badak request nya yg sekian lama].

Jom kite tgk camne nak buat apam beras ni. Untuk rekod peribadi, sy lampirkan juga resipinya yg mana tlh sy cedok dr MyResipi. Tima kasihla tuan empunye resipi..

APAM BERAS

Bahan2:

2 cwn nasi
2 1/2 cwn air
2 cwn tepung beras
2 cwn tepung gandum
1 cwn gula perang [xguna pun, pakai gula putih je]
3/4 cwn gula pasir
1 sudu kecil yis
kelapa parut + garam

Cara2 Membuatnya:

- Blend nasi + air hingga hancur. Bila dah hancur, masukkan gula perang + gula pasir ke dalamnya. Blend biar sebati.

- Dalam bekas lain, satukan tepung gandum, tepung beras + yis.

- Lepas tu masukkan bahan cecair dlm bekas tepung. Kacau rata. Perap selama 3 jam.

- Masukkan dlm acuan kecil. Kukus 15 minit.

12 comments:

zarina said...

Pernah buat apam ni masa kt Msia dulu. Tapi tak brapa suka sbb ada rasa yis tu. Cam tak sesuai. Nak buat apam beras guna tapai/ragi nasi tu.. cam tak confident lak. Tu yang akak selalu buat apam yg guna telur tu je.

hnyhar said...

k.zarina,
hmm..sy mmg suka apam ni xkiralah ada yis ke rasa yis ke..huuhuu rasa puas dpt mkn yg dibuat sendiri..xpe, citarasa masing2..apa yg penting dpt buat apam ni tanpa ssh payah pikir xde bahan..ekeke..

HalfBlood Princess said...

wah wah dpt mkn kuih faveret, buat seniri lg tuh..cayala kak, cik abg rajin bantu mst ringan sket rse kn...dn ofcoz btmbh2 syg n cinta...;) harusla akk buatkn plak suami akk kuih feveret dia plak lps ni..hihihi i know u will.:)

MaMa3H said...

pandainya buat kuih-kuih tradisional nie....:)

MY HEART said...

Alamak kak.. tengok kueh2 camni di petang hari membuatkan jiwa raga ambe memberontak nak makan.. *pitam* ahaks!

hnyhar said...

[halfbloodprincess]
hmm..puas rasa dpt mkn yg buat sndiri. mmg dia tlg juga jika dia free..tp kdg tu kena request juga maaa..

insyaAllah akn menuntut dgn seseorg dulu sblm buat kuih idaman dia tu..

[mama3H]
hmm..terpaksa dina..kt sini mana ada jual semua ni..nk mkn kena wat sndiri..kalo kt msia sy mmg main tunjuk je..he3.

[myheart]
alamak ter'pitam' ke pulak ni..owh..senang rupenye nak kidnap dia ni..tunjuk je mknn, pasti 'pitam' hikhik

ummi n hubby said...

nmpk sedap je apam tu...
boleh try ni, coz semua bhn dah ade..
cuma my hubby je xde, pegi conference lg.. hukhukhuk..

hnyhar said...

ummi n hubby,
hmm..boleh buat sgt nih..senang je..apa lagi..jadikan juadah berbuka semasa hubby blk nnti.

bila blk abu harith?pegi mana plk ni..he3 kena tggl lg ye..hbs sapa yg teman?

ummi n hubby said...

hnyhar,

insyaAllah, nk try bt ni..
Abu Harithnya blk hr jumaat ni..
Pegi Amsterdam..
Amalina yang mai teman..

hnyhar said...

ummi n hubby,
huh, lama juga xde abu harith..sib baik ada aunty lin..sy jumaat ni ada tetamu dr birm dtg rmh, kwn zul kat usim..

Beautiful Life said...

Bila dok overseas ni terpaksa la kreatif buat kuih sendiri kan akak. Takper janji puas hati dan makanan terjamin bersih. Daripada beli kat bazaar ramadhan, buat sakit hati jer. Semlm hubby saya beli karipap bulat yang kecik jer, harga dh 50 sen, ok! Tak sedap pulak tu...saya kata jangan membazir beli kuih biar saya goreng popia yg saya buat sendiri! Lain kali kena belajar buat karipap pulak :)

hnyhar said...

beautiful life,
hmm..rata2nya mcm tu lah nuwal.org2 malaysia kat sini mmg hari2 tgk internet cari resipi nak buat itu ini..ye lah nak cari kat mana kan..

bazaar ramadhan..kuih2 yg dijual tu kdg tu dtgnye dr org2 yg br belajar nak meniaga..byk yg nak kaut untung segera..abaikan taste makanan yg dijual..kesannya, esok2, xdela org yg sama dtg utk membeli kali kedua..

org laki ni suke kuih yg pedas2..so yg manis2 tu mmg diorg ni kurang kan? xpe nuwal, take ur time nak bljr wat karipap..akak pun masih dlm proses belajar ni..