Tuesday, 11 August 2009

: : Chocolate Chip Muffin : :

1st time buat masa nak jadikan buah tangan utk ke birthday party penduduk kampung Bowburn ni. Sy follow mcm yg dipaparkan di allrecipes.com. Mafin ni teksturnya agak kering [xmoist], lbh kpd bread-like muffin sbb pakai sikit je gula n butter. Lagilaa yg ni xguna butter pun, tp minyak sayur. Kalo mkn dgn susu segelas atau kopi secawan br best.

Adunan ni boleh dpt dlm 12 bijik.

CHOCOLATE CHIP MUFFIN

Ingredients:
2 cups all-purposed flour [250 g]
1/2 cup white sugar [100 g]
3 teaspoons baking powder [15 g]
1/2 teaspoon salt [3 g]
3/4 cup fresh milk [180 ml]
1/3 cup vegetable oil [80 ml]
1 egg
3/4 cup mini semi-sweet chocolate chips [150 g]

*to sprinkle on top of muffins* :
3 tablespoons white sugar [40 g]
2 tablespoons brown sugar [ 25 g]

1. Heat oven 205 C. Grease bottoms of muffin cups.

2. In a medium bowl, combine flour, white sugar, baking powder, choc. chips & salt. Mix well.

3. In a small bowl, combine fresh milk, oil & egg. Blend well.

4. Add dry ingredients all at once. Stir just until dry ingredients are moistened [batter will be lumpy].

5. Fill cups 2/3 full. Sprinkle tops of muffins before baking.

** Muffin ni sy modify dgn menambahkan sedikit serbuk koko dan mengurangkan tepung gandum utk dptkan warna coklat. Pastu sy dah try sprinkle mcm yg dia srh tu, ternyata muffin ni jadik manis pulak..psl ada guler atas tu kan? So bg sesapa yg xsuka manis2 tu tak sprinkle pun xpe..xdosa pun.

** Satu lagi..sy rasa muffin yg sy buat tu jadi manis berpunca drpd kekurangan bekalan choc. chips dlm stok kabinet..maka sy tlh substitute dgn TESCO plain cooking chocolate. Cooking choc ni rasanya manis..macam dairy milk choc pulak..bukan pahit cam cooking choc kat Msia.

Apapun, bolehla cuba & modify dgn cara anda pula..

8 comments:

iu rf said...

ngeteh besh niii..celup2.. :D

zarina said...

Sedappp muffin tu. Yummy.... Cuma manis je sikit.hehehe....

CikguZue said...

salam ziarah,
akhirnya dapat gak dtg ke 'rumah' ni. hehe...
nampak sedap muffin tu...emmm...ntah bila boleh buat.post ke sini boleh?hihi...

UnGu VioLet said...

erm.. yummy!!! rajin akak nie yer.. kim slm caaaayng untuk si cute akak yer.. nnt kite sambut besday same2 tahun nie.. :)

arapink said...

lapar lak perot pepagi ni tengok mufin akak ni...hheehehe

HalfBlood Princess said...

wah sdpnyer choc muffin, geram tgk choc chips tuh. tu yg best wat senirikn, leh tabur choc chip byk2..hhihi..

wah akk dpt ole2 dr London eh..apakah ianya?;D

mumy said...

sedapnya tgk muffin tu..mcm nk try je..:)

hnyhar said...

{iu}
ngeteh laa..best.

{kak ZBZ}
manis tu sbb tesco cooking choc tu laa kn?

{cikguzue}
salam perkenalan..
terima ksh sudi menziarah baytulkifli. boleh je cuba..senang je tu. post? owh..buleh2 tp kena caj mahal la sket..ngeeeee...

{unguviolet}
ish..mana de rajinnye..ada time2 jgk tu gatal tgn nak buat..time mls pun adaa..
kat durham ni pun ada sorang yg sama besday izzah..nurin maisarah..nama pun hampir sama.

{arapink}
sj je nak bg awak lapor..hihiii..

{halfbloodprincess}
ye..kalo wat sndiri sukati je nk campak brp byk choc chip tu..

souvenir? laa..bkn sbnrnye..akak yg sebetulnye ada kirim kat member hubby tu sebijik kamus..tu psl dpt hr tu..setelah sekian lamaa..ngeh3. bukannye intan berlian ye..

{mumy}
ada lg satu muffin choc yg best..nnti bila sy buat lg, sy tmpal resipi kat blog k?