Monday, 5 January 2009

: : Chocolate Chip Cookies : :

Hari ni tgn rasa gatal nak buat bende ni..sebenarnya dah lama nak buat cuma masa tak mengizinkan. Maklumlah ada tugas baru. Tapi, bila mengenangkan abg, Ameen & Iffah suka makan cookies, bertambah kuatla semangat nak membuatnya.

Selepas lunch, terus aku capai alat2an & bahan2..maka aku kung kang..kung kang..lah di dapur yg dingin tu ditemani si kecil Izzah yg lepak atas bouncer nye. Tapi, tulaa..buat beskut dgn si kecil ni byk cabarannya..kejap2, waaa...nangis minta dilayan. Dia pun pening agaknya nengok aku kejap bukak oven, tutup oven..tu pasal merengek tu..hahaa.

Byk juga hasilnya..dapat dlm 2 balang besar tuu..





CHOCOLATE CHIP COOKIES

BAHAN2NYA:

1 cwn butter
1 cwn gula kastor
1 cwn gula perang
1 cwn minyak sayuran
1 biji kuning telur
1 sudu teh esen vanila
1 sudu teh garam
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh cream of tartar [tak ltk pun..sbb xde]
2 sudu besar serbuk koko
4 cwn tepung gandum
1/2 cwn kacang [apa2 jenis kcg..]
1 cwn choc chip

* Oleh krn kat rmh takde tartar tu..jadi, resipi kwn punye ni di modify dgn mencampurkan tepung jagung..iaitu sukatan :
3 1/2 cwn tepung gandum + 1/2 cwn tpg jagung

CARA2NYA:

- Pukul butter, gula kastor & gula perang tu sampai kembang.
- Masukkan bahan2 lain mengikut turutan di atas.
- Bakar suhu 180 C [ikut oven masing2 jgk..] selama 8-10 minit.

6 comments:

UnGu VioLeT said...

wow.. sedap tue kak.. kena bg mar rase skit nie.. hik2..

hnyhar said...

unguviolet,
nak ke? aiseh..jauh la plk nak anto. kalo dkt2 dah kasik setengah balang. ranguuuup sgt..(kasik terliur sket..kih3)

nar said...

rajinnya nani ni, kalau akak takat nak mkn chocolate chip ni TESCO la jawabnya....tapi tak samakan yg beli dgn buat sendiri....air tangan... tu kelebihannya.

hnyhar said...

uii..manakan sama si kucing belang..saja je kak..bdk2 ni nak mkn sgt2 kuih raya..

Beautiful Life said...

Yum yum...lagi menarik dr resipi homemade choc chip say nih heheh

hnyhar said...

beautiful life,
resipi home made choc chip nuwal punye tu akak blm cuba lagi..nak cuba jgk tu.

tak kira camna berlainan resipinya, namun rasanya tetap sedaap kan..sbb choc chip tuu..