Saturday, 3 January 2009

Capturing Memories @ SMAP Labu

3 Januari

Tarikh ini cukup mengingatkan aku tentang hari pertama aku lapor diri utk bertugas sbg seorang guru di salah sebuah boarding schools di Malaysia. Tempat itu ialah Sekolah Menengah Agama Persekutuan, Labu. Pagi2 lagi aku dah sampai di sana..abg yg hantarkan. Jarak dr rumah tak jauh mana, hanya 21 km shj..campur tolak dlm stgh jam perjalanan (jalan lama..byk lori). Hmm..dalam hatiku berkata.."last2 dapat jugak jejakkan kaki ke sekolah ni..dulu selepas PMR dpt offer sambung belajar kat sini [science stream] tapi, my mum tak kasik register sbb dia srh amik exam SMU di Kelantan..". Aku anak yg solehah..aku ikut cakap my mum walau jauuuh di sudut hati..agak kuciwa sbb harapan nak sambung dlm science stream berkecai..ada hikmah di sebalik semua ini..kan?

Seperti biasa setiap hari pertama persekolahan, adalah WAJIB diadakan Perhimpunan Pagi walaupun ia jatuh bukan pada hari Isnin. Aku ingat lagi..(grinning), masa sampai2 je..aku terus ke opis. Selepas memperkenalkan diri, Pengetua (masa tu, Pn. Khuzaimah..dah jadi mantan skrg ni) terus mengajakku ke dewan Bestari SMAPL untuk assembly. Aku pun ikutlaa dgn perasaan yg gedebak gedebuk..bersama2 aku masa tu Guru Penolong Kanan (GPK) Hal Ehwal Murid, GPK Akademik & GPK Ko-kurikulum (KO-KU). Masa diorang dibawa masuk oleh Ketua Pelajar (KP) ke dlm dewan aku pun masuklaaa jgk..dlm hati aku tertanya2..kat mana aku nak duduk ni..psl aku nmpk ramai guru lain yg ada atas stage..berdiri..ditambah pula dgn students applause. Kaget jgk aku..eh2..aku ni tersilap langkah ni..

Tahu tak sepatutnya aku tak patutla berjalan sama2 dgn geng2 besar sekolah tu..sapalah aku ni kan..molokut di topi gantang iyolah. Aku pasti sgt kali ni mmg aku silap..aku sepatutnya awal2 lagi dah naik atas stage tu sebelum pentadbir2. Ini tidak..aku bersama2 dgn mereka..kih3. Aku yakin muka aku masa tu mmg merah padam sbb maluuu. Aku nmpk semua guru memandang aku dgn muka kompius campur peliks. Aku cpt2 cover perasaan & air muka..malu gue beb! (dalam hati, aku marah2kan diri aku sbb awal2 dah perasan..nak masuk dewan ala2 pengetua..).

Then, pengetua berucap sambil introduce aku di depan audience. Maka dgn senyum simpul campur malu aku berdiri dan tunduk sket..har3..mesti diorg semua tgh ketawakan aku kan..iyelah, "oo..cekgu baru..patutlaa". Itu expression yg aku terdengar semasa berada di kalangan mereka. Sori..aku tak tahu plak style sekolah tu mcm tu. Tak pernah2 pula aku experienced bende yg sama sblm ni.

Dah habis assembly, ada date dgn pengetua. Banyak bende yg nak kene settle hari ni. 1st day le katakan. Takkan aku srg je guru baru..atau diorg tak report duty hari ini. Seingat aku, wajib datang hari pertama sekolah..seawal pagi. Hmm..rupe2nye ada lagi 2 org..depa ni lambat sampai..patutla xde kat assembly. Lelaki belaka.

Aku diberi tugas2 oleh Pengetua..dari guru tingkatan sampailah berbondong2..AJK itu ini. Paling koman jd AJK laa..yg len tu Setiausaha..Bendahari. Nasib baik tak jadi Pemangku Pengetua jer..haaa3. Itulah nasib cekgu baru. Nak test power. Alhamdulillah..berkat usaha, doa & tawakkal..serta bantuan rakan2 sejawat..aku berjaya lalui dgn jayanya.

Aku mesti ingat tarikh ni..tarikh yg amat penting dlm sejarah hidup aku sbg seorang

PEGAWAI PERKHIDMATAN PENDIDIKAN SISWAZAH
PPPS DG 41

atau dengan nama glamer lain..CEKGU..

Ikuti beberapa siri memori suka duka pengalamanku mengajar di Sekolah Berasrama Penuh (SBP) yg penuh cabaran..(aku pasti..) yg aku abadikan dlm slide kat bwh ni.







9 comments:

UnGu VioLeT said...

wow.. mesti rindu kan kak suasana kat sana..

hnyhar said...

unguviolet,
of course..rinduu esp kawan2 rapat & students yg "budak baik". yg nakal teringat jugaa..students form yg akak jaga tu dah abis exam spm br2 ni.semuanya pandai belaka.mudah2an mrk berjaya cemerlang.

.:.nurhidayah.:. said...

salam 'alaik
ustazah hanani!
tak sangka boleh jumpa ustazah balik walaupun di alam maya.
saya hidayah borhanudin 4 haitham 07
mungkin ustazah tak ingat kot.
tp x pe.
ustazah apa khabar?
saya tgh tgg keputusan spm.
ustazah tolong doakan kami boleh?

hnyhar said...

ooh..dah jumpa pun msj tu. pikir2 blk mesti leave kat sini...

farah adiba said...

salam...usatazah..owho..

pic tuh x de sbrg unsur peibadi..

cume..kesuntukan model..

hehe~

wa...br dapat baby ke..

tahniah...

Muhammad Harith bin Zulkifli said...

assalamualaikum ustazah hanani, saya salah seorang pelajar 1 al-farazdaq yang diajar oleh ustazah last year ustazah kat smap. mungkin ustazah x ingat tapi ustazah mesti ingat betapa susahnya ustazah nak terangkan penggunaan masdar kpd kami...semoga berjaya dlm hidup...

hnyhar said...

[nurhidayah]
waalaikumussalam wbt
sy ingat u all semua dgn muka2 sekali. InsyaAllah kamu semua berjaya cemerlang, asalkan kamu ingat semua pesanan sy sebelum ni..sentiasa doakan kejayaan anak didik sy.amiiin.

[farahadibamaliha]
waalaikumussalam wbt
eh..awak buat apa kat kuwait (kalau silap, sila betulkan). sambung belajar kat sana atau amik arabic course..waaah, best tu. belajar rajin2 eh..

hnyhar said...

[muhammad harith zulkifli]
waalaikumussalam wbt
eh2..apa plak lupaa. sy masih ingat awak laa. rasanya, dlm kelas awk dok seat plg depan kan..anyway, belajar rajin2 tau, thn ni pmr kan? hmm..mesti dpt A subjek BAK tau.nnti bangga sy.

.:.nurhidayah.:. said...

salam 'alaik
ustazah saya ambil lagu dr blog ustazah utk create kat blog saya.
ustazah benarkan yer?
lagu tu nostalgic la.hehe.
ustazah doakan kami yer.