Monday, 21 March 2011

Istanbul Apartment

Entry ni nak cerita tentang tempat penginapan kami semasa berkunjung ke Istanbul tahun lepas. Inilah suasana dalam Istanbul apartment, yang terletak di Jalan Beyazit. Susah juga nak cari tempat ni masa mula2 sampai tu. Sebab ia masih baru dan belum ada papan tanda yang menunjuk ke arah hotel ini.

Kami pengembara bajet. Jadi, bagi kami ini sudah memadai berbanding hotel mewah dengan bayaran mahal melambung2 tapi, nak kena makan kat luar belaka. Setakat breakfast, makan apalaa sangat. Sepanjang 6 hari berada di sana, alhamdulillah, kami cuma makan tengahari saja kat luar. Sarapan dan makan malam saya masak sendiri. Perut Melayu macam kami ni kurang tahan jika asyik pekena roti dan kebab saja tiap2 hari. Mereka juga makan nasi tapi nasi mereka tak sama langsung dengan nasi kita. Nasinya tak ubah macam pulut, gemuk2 bentuknya :P.

Matawang Turki juga tak jauh beza dengan matawang Pound Sterling, lebih kurang harga duit Euro je. Hari tu, currency GBP1 = 1.20 TL [lira]. Jadi, anda tentu boleh bayangkan berapa banyak yang akan anda berhabis setiap hari. Makanan macam kebab paling murah dalam harga 3 atau 4 lira seketul. Kalau hidangan set, dalam 5 lira atau 6 lira jugakla jika kedainya agak eksklusif.


Oh! Ye..tempat tinggal kami ni sangat hampir dengan Masjid Biru, kira2 15 minit jika berjalan kaki. Pagi2 pun dapat dengar dengan jelas laungan azan subuh.
Jom, lihat saja gambar dalam apartment hotel kami.
ini katil kami. kami bertiga tido kat sini.

ini sofa bed. xamik gambar masa dia jadi sofa. ameen iffah tido kat sini malam2.

ada tv flat screen juga walaupun saiz kacik tapi ada lebih 100 channels..channel yg xpatut tengok pun ada.

dapur, ada peti sejuk, electric cooker, electric kettle & kitchen utensils..kuali pun ada tau. periuk nasi tu kami bawa dr UK, dipinjamkan oleh kwn sy, pn Azizah.

bilik air, kecil tapi lengkap dgn hair dryer.



8 comments:

Lady Lavender said...

best2 jejalan..jauh berjalan luas pandangan. Kami kat sini belum ke mana pun (belum keluar dr finland). Bila nak dpt merasa round2 the world :-)

hnyhar said...

lady lavender,
best juga dapat kenal tempat orang di samping melihat tempat2 bersejarah. pengalaman memang byk..macam2 ada. LL lama lagi kat finland, ada byk masa lagi nak round the world. :)

ayu said...

nani, teringat kembara bersama kita ke andalus.indah utk dikenang...

hnyhar said...

kak ayu,
aah..betul2. byk pengalaman, kenangan pahit manis masa jalan sama2 tu..ingat x masa jln kaki jauh cari masjid xjumpa..huhu..pastu minyak keta nak habis tgh2 mlm buta..

ishamizu said...

Not bad..ada dapur tu dh cukup baik buat kita kn kak..TQ for sharing, mn tau nk jln2 smpi sana leh la dok situ..hihi..(berangan lg..:D)

hnyhar said...

izu,
aah, manalah tahu...awak kn ke lama lagi kat sini...sempat sgt nak pegi sana...kumpul $$$$$ k?

Badrul Hisham Abdul Kahar said...

Apa nama apartment ni, brape hargenya...nak melencong ke sana october kot, boleh email to me duriam@yahoo.com

hnyhar said...

saudara badrul,
kami tempah melalui booking.com. nnti taip je istanbul apartment. dia masih baru. masa kami dtg hr tu, lif pun masih berfungsi sepenuhnya. rasanya hjg thn ni dah siap kot. hotel pulak dekat dgn kedai jual ayam daging halal..satu deret jln je..