Wednesday, 25 November 2009

Lupa vs Kecewa

Entry kali ni saya switch colour kepada MERAH. Warna yg saya suka..terutama sekali mawar merah. Tapi ini tiada kena mengena dengan red roses. Ada cerita di sebalik warna merah entry ni.

Semalam, sepatutnya saya ke library Bowburn untuk pulangkan buku2 yg kami [saya & anak2] pinjam tempohari..nak dijadikan cerita terlupa pula saya. Pheww..hari ni library tutup sebab memang setiap Rabu dia tutup.. [sebenarnya diorang buat library bergerak, ada van khas utk tujuan tu, diperuntukkan hari Rabu je]. Maknanya, sy kena dendala ni..heheh. Tak pernah pula pulangkan buku melewati tarikh luput, jadi saya pun tak tahu berapa dendanya. Bersedialah esok petang..

Satu lagi, semalam, jiwa kacau..sy cukup kecewa dan terkilan dengan sikap seorang hamba Allah ni. Kami baru je berjejak kasih melalui satu kumpulan ni..tup tup dia ni rupanya tak boleh dibawa bergurau..ingatkan dah lama tak jumpa bolehla wat jokes..hmm, jawapannya tak boleh..hai, susah juga macam ni. Kita semua dah dewasa, dah berumahtangga..tapi kenapa masih beremosi..bersikap seperti anak2 kecil yg mudah melatah. Sungguh buat saya terkilan..tapi, tak mengapalah..saya consider dia ni punya masalah komunikasi & pemahaman jiwa..jangan psycho sudahlaa...mungkin juga si dia ni sekarang mengalami masalah 'inferiority' yg saya percaya bukan dr segi kewangan tapi dr segi 'appearance'. Mungkin juga jarang bersosial..hmm. Bersosial hanya dengan rakan2 yg se'kepala' dengannya..haha..

Banyak yg saya ambil iktibar dari pengalaman 'kureng' best semalam tu..syukur alhamdulillah, saya ada hubby yg sedia mendengar omelan saya..punya kawan yang sudi berkongsi rasa..biarlah si dia begitu dengan dunia 'hebat' nya. Saya tak kisah, asalkan dia bahagia..walaupun terang dan nyata sekali menampakkan sesuatu di mata saya..


...the evils of mankind are caused, not by the primary aggressiveness of individuals, but by their self-transcending identification with groups whose common denominator is low intelligence and high emotionality.

Arthur Koestler

7 comments:

Gee said...

wadduh...wadduh..wadduh..gi mana ni buk nani..kenapa sih..marah2..ibu tenang aja..usah dipikirin soal nya gitu..[sape yg ko tension tu..ada aku kenal? hahaha]..looo..dok jauh2 dok tension psl org lain wat peeee..baik ko enjoy musim autumn yang canteeeekkk tu..fikir pasal aku ke..hahahah..lagi pening ada la..

MY HEART said...

Manusia ni kak, memang mempunyai pelbagai sikap dan identiti diri. Tambahan bila orang yang mempunyai masalah dalaman atau dipanggil masalah jiwa.. memang sedikit sebanyak mempengaruhi sikap luaran seseorang...

macam kalo kita berpakaian , orang akan judge kita melalui pemakaian kita tanpa mengenali kita dulu... so, abaikan orang sebegitu.. biarkan dia dengan dunia dia sebab tak sampai kemana

kata pada dia

kalo tak boleh bergurau, masuk surau arrr.. eh.. relevankah pepatah tu??

aim sorriiiii ahaks!

fa10 said...

mok sayo sokmo ngepek bilo kami ngaju.. kalu x leh ggura gak gi dok dale ute soghe2, tok soh duk ssaing nga sapo2... rambut sama hitam hati lain2

afiquehidayat said...

bile kite rase sakit hati,
berlapang dada paling baik utk di lakukan.

kita boleh bersabar, tapi takut tup2 meletup jugak. boleh je melatah,takut2 kita yg sepatutnye xbslh jadik salah sbb kate2.

alhamdulillah,ustazah berlapang dada la tuh...
i.e: myb die de masalah inferiority atau mentality,hrp2 x psycho..haha

hnyhar said...

afiq,
terima kasih. sy ok saja cuma rasa sedih sebab jejak kasih tak menjadi. takpelah, "diam adalah lebih baik drpd berkata2", ingat tak..?

**hmm..mungkinla kut..jgn susahkan org lain sudah. thanx afiq!

fa10,
ambo nok ghoyak doh ko dio lagu tuh..tp gak takut dia nnetup koho kuat..hahahaaa..xlehlaa..beraso seney kot..kayo..byk pitih sbb tu kkecek pung agah..xleh ggurau lasung..meme xleh wat kigho doh dio nih..GTH..ambo malah ccagho doh..

my heart,
terima kasih..itulah adat berkawan ni..ada masa bahagia..ada masa sengsaraa..betulla pepatah melayu.."buat baik berpada-pada.." & jugak "terlajak perahu boleh diundur..terlajak kata badan binasa"..

dunia dia dgn anak beranak dia la kut..pastu geng2 sekepala ngan dia..akak ni byk kepala..kepala lutut..kepala bahu..mana boleh geng kan..haha.

gee,
no comment la gee..aku mmg tgh bengang dgn seseorang lately. tp hr ni aku dah ok..lepas je aku luah perasaan aku dlm ni aku dah completely ok. hmm..mung nok teka tekup ke..xyahla..buang masa je..buang masa sungguh layan org mcm ni..xde motivasi langsung...hampeh..

Ummi said...

Biasala tu Nani..people can change over years. and eevrybody had their own problem and attitude..

The best thing for me is for us to accept the difference and the way people are.Akak pun ada gak jejak kasih yg tak macam jejak kasih..but, we can't help it as things happen and people change. Some people more sensitive over things other not..

And we can't expect people to hink and behave like what we did. Sometimes there are story behind we just not knowing and to judge for one incident may be not what we been teach in islam..

Hope you ok..

hnyhar said...

ummi,
it's through your advice that keeps me in a state of peace. thank you..i really need to istighfar myself..perhaps this is sort of tribulation for me from Him..