Wednesday, 30 September 2009

London Tour Day 1

21-09-2009
Hari pertama jalan2. Lepas je check in dan solat zuhur & asar kat Euro Hotel, Wembley kami keluar ke underground station naik train ke bandar London. 1st sekali nak gi Malaysia Hall la nak isi poyot..tengok2 tutup pulak kantinnye. 2 hari tutup sempena raya. Maknanya esok raya ke3 dia bukakla balik. Hmm..lega.

Hr pertama kami bawa push chair utk Izzah. Tgk2, cam biasalah, xnaknya dia duduk dlm tu lama2. Kejap je pastu uwaaa..nak dukung ngan ibu. Nak dijadikan cerita, sy ni pulak terlupa bawa baby sling. Huh, sepanjang perjalanan percutian tu laa sy terpaksa bergilir2 dgn abg dukung sikecil. Mahu senget bahu ni..ntah2 dah ada muscle apa lengan sy ni.

Utk Adrin [anak tetamu], kami pinjam pram kawan kami. Alhamdulillah dpt. Kalo x ssh juga sbb Adrin dah besar..kalo dia penat jalan kaki..sape yg nak dukung dia mcm Izzah tu. Itupun kadang2 dia xmau duduk atas pram sbb tgk semua org jln kaki.

Ptg tu kami naik City Sightseeing Tour je utk lihat tempat2 menarik di sekitar bndr London. Masa dgn Angah dulu, kami naik Original Tour, bas yg kaler merah tu..nanti kalau ada kanak2, diorg akan bagi kids pack yg ada mcm2 dlm tu. Tp, kali ni kami naik yg The BIG Bus Company..bas yg kaler biru ke coklat [xingat dah]..yg tu xdela bende2 kids pack tu. Harga kena nego juga kdg tu..tak tentu juga. Kalo nasib baik jumpe 'ulat' dptla harga murah.

Dah lewat petang, kami singgah di Palace Cuisine Restaurant utk mkn. Kami pekena nasi beryani kambing & ayam. Nasinye sikiit sgt tp sedap. Habis licin semuanya kami mkn. Pastu kami jln2 sekitar Westminster dan Big Ben. Apa lagi acara bergambar la plk. Mcm2 aksi ada. Cantik sgt pemandangan bandar London di waktu mlm. Terang benderang..kami amik gmbr guna kamera biasa je jd hasilnye pun xlah seindah DSLR kan? Tapi, takpe yg penting gmbr cantik jgk.

Lps ronda2, dah penat, kami pun blkla hotel..kena tkr train jgk. Nasib baik hotel yg kami duduk tu dekat sgt ngan station..jln kjp je dah sampai. Pulak tu dkt sgt dgn sumber makanan halal..ada kedai nasi beryani..ayam goreng..kedai runcit muslim. Kira strategik jugala hotel tu. Alhamdulillah. Mlm tu ayah siap beli ayam goreng lagii..pastu kami semua tido kepenatan kecuali org yg dapat internet coverage la..bilik kitorg terlindung..xdptla. Best..free WiFi. Jom tgk gmbr yg sy cedok drpd facebook album.


7 comments:

HalfBlood Princess said...

wah bestnye akk. izu xpnh gi central london mlm slma 8bln kt sana..huhu..cantik btul, ruginya rasa xpegi..hrp2 ada peluang lg la.;)

Kak, bkenan izu kt jaket kulit akk tu.bli kt mana?

MaMa3H said...

bestnyer

UnGu VioLet said...

best akak jalan2 yer.. patut lame blog tak update..

fa10 said...

rumah org melayu yg saya cakap tu nama En.Ahmad. dia dah 20 tahun kat london. Anak2 x sir kelik mesia. rumah dia kat ....green station (lupa namanya). satu station sblm smpi stesen wembley tu la.

oh ya... saya dah pindah rumah...hehehe

hnyhar said...

halfblood princess,
mmg cantik izu..akak pun 1st time pegi waktu mlm tu..sblm2 ni asyik siang je..apa lg..srhla si dia smbg phd kat uk lg..

jaket maroon tu ke..akak beli kat carboot la izu..gbp2 je tu..hahahhaa..

mama3H,
mehla sini jalan2..

ungu violet,
aah dik..dah lama akak xjenguk blog ni..sian dia. ni nak kena update selalu ni..hr tu xsempat je sbb ada ramai tetamu kat rmh ni dtg beraya..

fa10,
ooh..rugi awk xroyat ko sy awal2..sy pung xroyat jgk ko awk nok g jjale ssitu. huhuu..

bilo pindah rmh? rmh bsr ko? nnti tunjuk gmbr deh?

fa10 said...

buke rumoh tangga... rumag blog ni. jejakpendidik.blogspot.com

hnyhar said...

oooh..awakla jejak pendidik tu eh..bakpo pindoh rmh? ko tkr namo? nati sy melawat deh?