Wednesday, 21 July 2010

: : Empanadas : :

Dah lama tak masukkan entry makanan. Kali ni nak kongsi resipi masakan yang saya pelajari semasa berkursus beberapa minggu lalu. Terima kasih buat Ms Victoria Lemo kerana sudi berkongsi ilmu masak2 ni. Beliau siap print sorang sehelai resipi empanadas ni.

Empanadas ni salah satu makanan Spanish dan Portuguese..jika di Italy empanada dipanggil impanata pula. Apapun namanya, ia tetap sejenis pastry yg ada inti di dalamnya. Sebab itulah ia dipanggil empanada..sebab asal daripada perkataan 'empanar' yg bermaksud membalut atau membungkus di dalam roti. Sekali imbas ia tak ubah seperti karipap, yang membezakannya cuma kuantiti bahan membuat doh saja.

Jom kita lihat resipinya pula. Saya ambil 100 % tanpa mengubah apa2. Belum pernah buat lagi di dapur sendiri. Ini buat masa kat kelas.

: : Dough : :

500 g plain flour
100 g butter or margarine
170 g lukewarm water
1 tsp salt

Preparation:

1. Sift the flour into a large bowl.

2. Mix the salt into the water.

3. Add the water and the butter into the bowl with flour.

4. Mix all the ingredients together until the dough begin to form.

5. Wrap the dough in clingfilm and chill in the fridge for 45 minutes.

6. Place the dough on a lightly floured surface and roll out the dough into a thin sheet and cut out round disc shapes for empanadas (use round molds or a small plate).



Untuk intinya pula, ada 3 jenis yang dicadangkan iaitu daging cincang, bayam dan caprese. Caprese ni banyak pakai tomato dan saya rasa yang ni boleh tahan sedapnya pasal ada keju mozzarella dalam tu. Hmm...sedap.

Hari tu kami hanya masak vegetarian filling saja. Sesiapa yang nak cuba letak minced meat boleh, nanti saya bagi resipi.

: : Caprese Filling : :

1 jar sun dried tomato, chopped
4 tomatoes, sliced
2 fresh mozzarella cheese, chopped
2 cups cheddar cheese, grated
1 cup basil leaves, tore
2 tbsp olive oil

Preparation :

Mix all the ingredients together.


Caprese filling.


: : Spinach Filling : :

1 bag frozen spinach [saya rasa kalau nak guna yang fresh punya ok juga kot]
1 litre fresh milk
2 tbsp plain flour
2 tbsp butter
2 cups walnut, chopped
2 cups cheddar cheese, grated
1 tsp grated nutmeg

Preparation :

1. Defrost the spinach in the microwave.

2. For the white sauce, in a small pan heat the butter. When it is melted add the flour until make a paste.

3. Heat the milk in a pan and when it is warm add the paste. Return saucepan to heat. Cook and stir over medium heat until the sauce thickens. Add salt, pepper and nutmeg.

4. Drain the spinach until it is dry, add the white sauce, nutmeg and the cheddar cheese.

Spinach filling.

** bila filling dah ready, canaikan doh tu dah terap guna piring atau apa saja yg boleh buat bentuk bulat. Masukkan filling dan balut. Biasanya mereka tekan2 saja pakai garpu. Kat kelas hari tu saya klim macam gaya buat karipap. Terpegun mereka, sbb tak pernah lihat cara sebegitu. Terus mereka belajar cara buat klim..wakakaka. Empanadas dah ttukar identiti maaa...

** Sebelum bakar, brush empanadas dengan susu segar yg dicampur telur supaya nampak berkilat keemasan. Bakar dalam oven 180 C selama 15 minit atau sampai masak kekuningan.

: : Minced Meat Filling : :

2 medium sized onion, chopped
3 springs onion, chopped
3 cloves garlic, minced
3 peppers, chopped [green, yellow, red]
4 cups cooked minced beef
4 tbsp olive oil
2 tomatoes, peeled
1/2 cup beef stock
1/4 cup raisins
3 boiled eggs, chopped
1/2 tsp ground cumin
1/2 cup green olives
1/2 tsp paprika
salt and pepper to taste

Preparation :

Saute garlic, onions in hot oil until translucent. Add meat, saute 5 more minutes. stir in tomatoes, stock and remaining ingredients and simmer 30 minutes.


SELAMAT MENCUBA!!

2 comments:

fa10 said...

wah.. tumpang bangga sebab ajar orang putih mengelim karipap.
next time boleh ajar buat inti karipap sekali, confirm diorg suka

hnyhar said...

hmm..bila teringat balik rasa kelakar pun ada sebab masa sy tgh kelim empanada tu tetiba je senyap sunyi..sy pun angkat kepala nak tgk apa yg berlaku..rupa2nya diorg tgk syok perhatikan cara saya tutup empanada tu..kata mereka, cantik dan kemas..belum pernah lagi lihat teknik mcm ni..wakakakka..sudahnya sorang2 belajar kelim si empanada tu, ngan chef Vicky sekali.

sharon ada berseloroh hari tu, jika ada follow-up courses, nak jemput saya bagi kelas utk karipap ni..kui3..seram sejuk saya dibuatnya..