Monday, 29 November 2010

Farmasi, Risau & Kontena

Snow masih lagi turun hari ni, cuma on off saja. Naik risau juga di buatnya bila melihat snow makin menebal ni. Stok makanan mentah masih ada, tetapi terfikir juga bagaimana halnya jika keadaan begini berlarutan sehingga 2,3 minggu lagi. Ramalan cuaca memanglah kata 10 hari. Kuasa Allah siapa yang tahu.

Hari ni, saya meredah salji yang tebal bersama Izzah semata2 untuk ke Bowburn Pharmacy. Demam Ameen belum kebah malah Izzah sendiri pun tak stabil lagi. Kebetulan pula time ayahnya takde, paracetamol pun dah habis. Tak dapat tidak kena keluar rumah jugalah. Terima kasih byk2 buat Iffah Nabiha kerana tolong bagitahu masa operasi farmasi tu. Jika tak tahu, susah juga. Maka, dengan perlahan2 saya berjalan sambil mendukung Izzah yang enggan turun berjalan sendiri kerana kesejukan [hari tu dia bukan main suka snow..tp bila dah xsihat ni, xmau jalan atas snow dah].

Bukan senang nak mengatur langkah atas jalan yg diselaputi snow yg menebal..silap2 boleh jatuh terlentang bila dah jadi icy tu. Alhamdulillah..kami selamat tiba di rumah akhirnya. [saya selalu diuji begini jika hubby tiada di rumah :) ]

*****************

Risau pula tentang hubby yang masih di London. Bagaimana nak balik ke Durham jika keadaan masih bersalji tebal begini. Nasib baik juga travel dengan keretapi, kalau memandu lagilah risau. Lagipun, hubby bersama sekumpulan Malaysian yang lain. Saya harap tiadalah delayed train malam ini. Saya doakan moga hubby dan rakan2 yang lain selamat sampai di Durham tengah malam nanti.


****************

Tengahari tadi, sejurus selepas balik dari farmasi, jiran sebelah rumah saya mengetuk pintu. Beliau meminta hubby alihkan kereta sebab lori kontena nak parking depan rumahnya. Oooh...dah nak balik Libya rupanya. Tapi, minta maaflah sebab hubby tiada di rumah. Kasihan juga bila mengenangkan beliau nak mengangkut barang2 ke kontena di musim2 sejuk begini. Akhirnya lori kontena datang juga, tapi dah waktu malam. Bayangkan mereka memunggah barang2 dalam keadaan kesejukan malam, salji menebal dan tiba2 pula ada angin kuat bertiup..pheew mesti sejuk kan. Nasib baik lori kontena beliau kecil saja saiznya, buatnya macam lori kontena org2 Malaysia yang rata2nya 20-40 kaki tu..haa..macamana nak angkut dan susun segala kotak2 cepat2 dalam keadaan sejuk dingin ni.


10 comments:

afiquehidayat said...

jage diri elok2 dlm musim snow ye~

hnyhar said...

afique,
baik encik. :)
snow ni pun ujian sebenarnya, macamana nak hadapi rintangan dgn sabar dan redha. betul x?

Mrs. Ishamizu said...

Risau plak izu dgr cuaca UK skrg ni..mujur tk smpi sana lg..kene mkn vit c byk2 la nmpknya..tp klu Allah nk bg sakit, sakit jgk kn kak. :)

oh abg zul ada keje kt London ye kak, klu kami dh smpi sana bley kirim kopi cnw kt akk..hihi.

Nway, tk care akk..izu doakan akk sekeluarga sihat2. get well soon to Ameen n Izzah..sian demo.

faiq zaini said...

dah snow da?
jordan taun ni x de snow..
T.T

hnyhar said...

izu,
bila pulak tarikh departure? takpelah, ada hikmah juga tu delayed..mmg cuaca xbrp baikla skrg ni..byk airport tutup.train stranded..accident pun meningkat sbb icy road. sbb tu kami pun dinasihatkan stay indoors je utk keselamatan..take ur time la izu..bila keadaan dah reda, boleh terbang ke sini..

hubby ada workshop di london..tgh mlm td dah sampai rumah. bestnya kalau dpt jumpa izu..psl kopi, xpe, ada rezeki akak, dptlah merasa..hehe [mmg sedap!]

faiq,
jordan blm snow lg tu...nnti sy tiup smpai sana k..

zarina said...

Rasanya, boleh call farmasi minta hantar ubat. Tak perlu ke farmasi. Kira kes darurat tu....

nar said...

Moga amin,iffah n izzah cepat sembuh....ayah balik nanti boleh sambung main snow...balik m'sia nanti dah tak jumpa tau!

hnyhar said...

kak zbz,
ooh boleh ke..xtahulaa..ok next time boleh srh hntr rmhlaaa..he3

kak iza,
diorg dah xbrp suka nk main snow mcm dulu2..bila ditanya, mesti ckp xnak.hmm...tkt nnti bila blk msia, terbayang2kan snow pula..:)

fa10 said...

takdi sayo nok beli telur aye di city centre... habis!
klu luar pado city centre tu lg la byk brg sold out. Keno beli stok brg byk2 ni... persediaan.

hnyhar said...

fa10,
huh, sudoh dohla..pah lagu manolah kalu terputus bekalan nih..nnarak pah ko telo aye xdok nih..