Wednesday, 29 September 2010

Luxembourg, Jul 2010

Hari pertama berada di Germany, kami dicadangkan oleh tuan rumah supaya berkunjung ke Luxembourg ni. Luxembourg ni sebuah negara lain yang merupakan pusat kebanyakan institusi European Union [EU] iaitu, European Court of Justice, European Court of Auditors dan European Investment Bank. Boleh tahan penting juga peranannya dalam EU.

Namun, kami tak berkesempatan nak meninjau tempat2 itu semua, memandangkan awal2 tiba di bandar tu pun, agak susah mencari parking. Kami hanya merakamkan testimoni berada di sana saja..jalan2 pusing bandar Luxembourg sekejap, makan2 dan beli souvenir berupa fridge magnet. Jom, saya bercerita dengan gambar.

Saya tak tahu apa nama jambatan ini. Tapi, kami berjalan kaki menyeberangnya. Tak terasa pula jauh jarak tu.

Berada di Luxembourg City.

Masa ni anak2 masih gembira, lepas tu bila kaki dah penat, mulalah sorang2 buat muzik. Bila muzik dah berbunyi tu, kuranglah sedikit mood nak jalan2. Biasa kena bawa banyak bekalan makanan sampingan. Terima kasih banyak2 buat tuan rumah kami, encik Arief & isterinya yg merupakan kawan blogger saya, puan Widayu. IU siap bekalkan kami kuih pau gebu lagi.


Ini antara makanan tengahari kami hari tu bertempat di Snack Ankara, sebuah kedai halal. Kami order 2 menu je. Kebab dan tak ingat apa namanya yg ini. Tapi kedua2nya lazat. Kebabnya memang tak sama dengan UK punya. Kami lebih gemar kebab style daging yg dipotong2 tu, ala2 kebab UIA PJ. Nyaman..habis licin.2 gambar di atas ada kesinambungannya. Yang pasti, Izzah masih bertongkat tangan kononnya nak tampung berat ayah dan ibu. Kesian anak ibu. Kami pula tak sedar dia tengah tak stabil..hihi.


Inilah historic Luxembourg castle. Nampak tak ada orang tengah berjalan di laluan tepi castle tu. Betapa kecilnya imej tu, menunjukkan betapa jauhnya jarak kami dari castle tersebut. Jadi, kesimpulannya kami malas nak turun ke bawah, jauh pastu tak larat nak bawa 3 orang kanak2 ni ke sana semata2 nak bergambar. Nak turun ok lagi..nak naik balik tu yang buat kami surrender.


Kami tak habiskan banyak masa di Luxembourg kerana kami berjanji akan pulang sebelum waktu solat Jumaat. Ayah teringin nak tunaikan solat Jumaat di German. Tambahan pula, plan nak join tuan dan puan rumah ke Zweibrucken factory outlet untuk mencuci mata. Baiklah, bersambung kemudian..

No comments: